De witte jas


Recensie De witte jas door Antoinette van Steeg:
Een interessant en inspirerend inkijkje in het leven van een bevlogen mens

De witte jas van Babs G. Taal vertelt het persoonlijke verhaal van de auteur en is tevens haar debuut. Op een open persoonlijke wijze neemt ze de lezer mee in haar leven en haar ervaring als vrouwelijke arts in dan nog vooral een mannenwereld.

Afwisselend neemt Babs G. Taal ons mee in haar volwassen leven en haar jonge jaren waarbij het laatste in cursief gelezen wordt in het boek. Hierdoor maakt ze direct een duidelijk en overzichtelijk onderscheid. Babs groeit op binnen een gezin waarin veel zorgen zijn. Haar moeder heeft een chronische darmziekte en ligt veel en langdurig in het ziekenhuis. Haar vader zorgt zo goed mogelijk voor het gezin, maar het is zwaar. Desondanks is de familie gelukkig.

Mede door de ziekte van haar moeder wil Taal arts worden. In de jaren zeventig is dit vooral een mannenwereld. Toch weet ze zich staande te houden door haar doorzettingsvermogen en harde werken. Uiteindelijk wordt ze oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en zal hier dertig jaar werkzaam zijn. Ze is tevens een graag geziene gast op conferenties.

Toch is het leven hard. Haar relaties ziet ze stranden, naaste lieftallige collega`s overlijden en tot overmaat van ramp overlijdt eerst haar vader. Haar moeder overlijdt een aantal jaar later. Haar broer en zus trouwen en krijgen kinderen, maar Taal blijft alleen en kinderloos. Ze stort zich op haar werk. Dit laat een zeer persoonlijke kant van haar zien in dit boek. Uiteindelijk is de koek op en raakt ze in een burn-out. Hoe moeilijk en lastig ze dit ook vindt, het opent wel haar ogen.

Uiteindelijk mag Taal met pensioen waarbij ze met de lezer deelt dat ze naast werken nog genoeg leuke dingen in haar leven heeft om van te genieten. Samen met een vriendin gaat ze hardlopen en presteert het zelfs een marathon te lopen.

De witte jas is een mooi boek om te lezen. Het laat zien hoe lastig het destijds was om arts te worden in de mannenwereld. Naast dit proces neemt ze de lezer ook mee in haar persoonlijke leven. Taal lijkt te willen vluchten in haar werk, om maar niet haar onzekerheid over haar privéleven te willen laten zien aan de buitenwereld. Haar werk is zwaar, maar ze geniet er enorm van.

Ik denk dat mensen die in de zorg werken, dit boek met veel plezier zullen lezen. Het geeft een kijkje in de zorgwereld die Taal open en persoonlijk deelt. Door haar fijne opbouw van dit boek en makkelijke schrijfstijl is het boek voor een breed publiek beschikbaar.

De witte jas heb ik met plezier gelezen. Ondanks dat het haar persoonlijke verhaal is, geeft het wel een kijkje in de medische wereld. Taal mag trots zijn wat ze in haar leven heeft mogen bereiken.

★★★★
Titel: De witte jas | Leesfragment | Auteur: Babs G. Taal | Uitgeverij Elikser | Categorie: roman, autobiografisch | Verkrijgbaar als paperback | 244 pagina’s | ISBN13: 978946365255 | Verkrijgbaar sinds: 20-09-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 25-10-2020 | Prijs: € 18.95  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.