Het geheime leven van virussen


Recensie Het geheime leven van virussen door Jolanda Kalkman:
Hallo, ik ben een virus! En ik kom nooit alleen. Ik neem altijd een heleboel vriendjes mee. Je kunt me niet zien, want ik ben heel erg goed verstopt. Maar we zijn echt overal: op de schommel, in het vliegtuig, op je fiets, op je handen en in je poep. Het liefst komen we bij je naar binnen, via je neus of mond. Meestal is dat niet erg en kunnen we vredig samenleven met goede bacteriën. Maar soms zijn we heel gevaarlijk en zorgen we ervoor dat je heel ziek wordt. Pas dus maar goed op!

Op dit moment is er een heel bekend virus dat echt iedereen kent, zelfs heel jonge kinderen weten zijn naam: het coronavirus! Dit virus heeft de hele wereld in zijn greep en zorgt veel vele slachtoffers. Daarnaast heeft het virus heel veel invloed op ons dagelijks leven. Plotseling zijn er allemaal regels waar we ons aan moeten houden: afstand houden, geen handen schudden of niet meer knuffelen met opa en oma. Heel jonge kinderen weten al precies wat ze wel en niet mogen doen vanwege corona. Maar wat is een virus nu precies? En hoe ziet een virus eruit? Dit prentenboek helpt om aan jonge kinderen uitleg te geven op deze vragen. En het is niet alleen leerzaam voor jonge kinderen, ook papa’s, mama’s en onderwijzers zullen ervan kunnen leren.

In het leven van mijn kleuter speelt corona ook een belangrijke rol. Ze weet precies welke regeltjes er zijn, wast steeds haar handen, staat als eerste bij een desinfectiemiddel en loopt nu “trots” met haar colletje rond “net als grote mensen”. Het is erg bijzonder om te zien hoe flexibel kinderen zijn en hoe normaal het allemaal voor hen is. Maar ook jonge kinderen zitten soms plots met vragen. Leg dan bijvoorbeeld maar eens uit hoe een virus eruitziet! Dit prentenboek kan daarbij zeker helpen!

Volgens mijn dochter heet het boek: “Het boek dat over de geheimen van corona gaat.” Op de cover staat een kind met een heel groot mondkapje op. In het begin vond mijn dochter een mondkapje maar eng om te zien, het is iets wat dokters dragen. Maar nu steeds meer mensen met hippe en gekleurde mondkapjes rondlopen, is ook dit “normaal” om te zien.
De illustraties zijn gemaakt door Mariona Tolosa Sistere. Haar creaties van de verschillende soorten virussen zijn echt geweldig leuk om te zien. Zonder te hoeven lezen zie je zo welke er “lief” en welke er “stout” zijn. De uitleg van de namen is voor jonge kinderen echt veel te technisch. Sommige woorden in de teksten zijn voor jonge kinderen ook te moeilijk, (de cytokines en macrofagen vliegen je om de oren!), maar hierdoor is het voor oudere kinderen en volwassenen wel leerzaam en interessant om te lezen. Toch is het gelukt om door middel van de illustraties en beknopte uitleg moeilijke zaken rondom virussen uit te leggen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het Rotavirus (het virus dat voor diarree zorgt). Je weet nu precies wat er gebeurt wanneer er een indringer in je darmen komt.

Wat ook erg leuk is om te doen, zijn de waar of niet-waar vragen. Wanneer je goed hebt geluisterd/gelezen en gekeken, weet je alle antwoorden. Maar gelukkig staat het antwoord ook nog achter in het boek, samen met de uitleg.

Het geheime leven van virussen is een prentenboek dat helemaal past bij de huidige tijd waarin corona een belangrijke rol speelt bij jong en oud. Het is leerzaam en helpt bij het beantwoorden van vragen van kinderen. De teksten zijn soms wel te moeilijk, maar de kracht zit hem echt in de illustraties. Deze zijn heel duidelijk en ook nog erg grappig! Een aanrader voor thuis of op bijvoorbeeld de basisscholen.

★★★★
Titel: Het geheime leven van virussen | Oorspronkelijke titel: La vida secreta de los virus | Auteur: Ellas Educan | Illustrator: Mariona Tolosa Sistere | Pelckmans Uitgevers – Van Halewyck | Categorie: prentenboek, informatief | Verkrijgbaar als: hardcover | 24 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789463832564 | Verkrijgbaar sinds: 21 september 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 26-10-2020 | Prijs: €15.00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.