Blaren op de hiel


Recensie Blaren op de hiel door Fany Van Hemelen:
Schrijnende relaties in de mantelzorg

Deze verhalenbundel geeft op ontroerende en hartverscheurende wijze weer hoe mantelzorg relaties tussen broers en zussen een andere dimensie geeft.

Annet Peetoom heeft bestaande gebeurtenissen gebruikt om hieromheen een fictieve verhalenbundel te creëren.

De auteur heeft, samen met haar twee broers en zus, nadat hun moeder overleden was, zes jaar intensief voor hun vader met Alzheimer gezorgd. Ze heeft ook voor talrijke Welzijnsstichtingen gewerkt en stond dus in real life tussen de ouderen. Nu is deze vrouw actief in de uitvaartsector. Als ervaringsdeskundige heeft ze 10 mantelzorgers een of meerdere keren geïnterviewd en naar hun verhalen geluisterd.

Het uitgangspunt voor dit boek was het feit dat ook zij en haar familie geconfronteerd werden met ingewikkelde vraagstukken en moeilijke beslissingen.

Hun relatie verliep toen ook stroef en doordat er eigenlijk geen referentiemateriaal of steun is over hoe om te gaan met elkaar in deze harde realiteit, ontstond de idee om naar andere praktijkvoorbeelden op zoek te gaan.

De verhalen zijn op waargebeurde conflicten gebaseerd en laten zien hoe moeilijk, maar ook hoe dankbaar mantelzorger zijn is. In schrijnende, maar ook hoopvolle verhalen in een vlotte schrijfstijl toont ze hoe zich ontfermen over je ouders je leven en dat van je familie compleet overhoop gooit. De zestien verhalen vertrekken elk vanuit een echt gebeurde situatie en rond dit thema is de auteur in haar pen gekropen.

Zelf heb ik ook een tijd voor mijn vader gezorgd. Hij is een aantal maanden geleden overleden, maar ik ben ook nu nog de rots in de branding voor mijn mama.

Spijtig genoeg heb ik geen broers of zussen. Ik moet bekennen dat ik in mijn situatie vaak denk: ” Had ik maar iemand om de pijn en zorgen mee te delen en ja, ook om de moeilijke dingen samen te organiseren. Ik sta er alleen voor, maar ik heb nu ontdekt hoe moeilijk het ook kan zijn om er als team te staan. Dominante karakters, tegenstrijdige meningen, harde woorden en daden en altijd opnieuw compromissen sluiten, nee dat blijkt ook aartsmoeilijk en ontzettend zwaar te zijn.

Blaren op de hiel mag dan wel fictie zijn, ik voel heel goed dat deze verhalen vertrekken vanuit bestaande strubbelingen of misverstanden. Een aantal van deze stukjes herinnerden mij ook aan zware tijden of net de kleine geluksmomentjes waar ik altijd dankbaar voor zal blijven.

Ondanks dat deze bundel kleine of grote crisissen beschrijft, ben ik ervan overtuigd dat het een steun of herkenningspunt kan zijn voor mantelzorgers met of zonder broers of zussen. Naast het verdriet en de onmacht toont het immers ook hoe liefde en steun soms uit onverwachte hoekjes opduikt en net dat maakt het draaglijker of verbindt mensen. Naast het thema mantelzorg bevat het ook interessante tekstjes voor wie meer wil ontdekken over de dynamiek binnen een familie.

Bij mij zijn Paviljoen Geelzand en Project nog lang in mijn hoofd blijven spelen, maar iedereen zal andere verhalen blijven onthouden en het zal elke lezer op een andere manier raken.

Blaren op de hiel is een eerlijke blik op mantelzorg en zal inspireren, troosten en ja soms confronteren.
★★★★
Titel: Blaren op de hiel | Leesfragment | Auteur: Annet Peetoom | Uitgeverij  Elikser  | Categorie: verhalenbundel | Verkrijgbaar als paperback | ISBN13 : 9789463652612 | 177 pagina’s | Verschenen sinds 06-09-2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum van recensie: 19-10-2020 | Prijs €18.50  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.