Ongetemd leven


Recensie Ongetemd leven door Antoinette van Steeg:
Vind het lef om helemaal jezelf te zijn

Ongetemd leven kreeg veel media-aandacht nadat bleek dat zangeres Adele door dit boek drastisch haar leven en voedingspatroon heeft omgegooid. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik wilde dit boek erg graag lezen en ervaren. Voor mij werd dit tevens de eerste kennismaking met haar werk.

Glennon Doyle schreef eerder al de bestsellers Carry on en leef en Carry on, heb lief.
Met haar inmiddels ex-man kreeg ze drie kinderen. Ze woont nu in Florida met haar vrouw en drie kids. Naast auteur is Doyle ook nog influencer, activiste en spreker in binnen- en buitenland. Een veelzijdige vrouw dus.

Ongetemd leven is een boek dat heel open, persoonlijk en toegankelijk is geschreven. Doyle neemt zichzelf als voorbeeld en vertelt middels dagelijkse gebeurtenissen hoe ze tot haar keuzes is gekomen of komt. De persoonlijke benadering van het boek vond ik prettig. Al lezende zijn er genoeg momenten die herkenning opleveren. Doyle voedt haar kinderen open op. Ze stelt ze vragen, maar laat ze ook eigen keuzes maken. Opvallend is de kracht die ze deelt met de lezer. Haar dagelijkse gedachtegang is zo krachtig en lijkt zo vanzelfsprekend dat ik als lezer geregeld dacht “zo simpel kan het zijn”. Toch leeft het merendeel van de bevolking gehaast en staat niet stil bij het leven en de gebeurtenissen.

Doyle laat met Ongetemd leven zien dat je er mag zijn en dat je zelf moet kiezen voor je eigen geluk. Met korte vlotte hoofdstukken neemt ze de lezer mee. Het boek is makkelijk en toegankelijk geschreven en pakt ook makkelijk weer op. Maar niet alle lezers zullen dit boek zo geweldig vinden als Adele. Het is een boek waarvoor je moet openstaan om toe te geven dat je vaak zelf niet zo open in het leven staat. Wanneer luisteren we echt naar ons gevoel? Wanneer durven we echt voor onszelf te kiezen?

Voor mensen die op een kantelpunt in het leven staan, zal Ongetemd leven een boek ter ondersteuning en overdenking kunnen zijn. Het biedt inspiratie en kracht. Het is Doyle ook gelukt, dus waarom jou niet? Voor mensen die hun leven op de rit hebben, kan dit boek een beetje te veel zijn. Doyle heeft wel een typisch Amerikaanse benadering waarin alles lijkt te lukken. Wie hierdoorheen kan prikken, zal dit boek zeker kunnen appreciëren.

Na het lezen van Ongetemd leven wil ik de twee andere bestsellers van Boyle zeker nog een keer lezen. Ik ben benieuwd op welke wijze ze de lezer in deze boeken benadert en of ik een groeiproces in haar leven (en boeken) terug zie. Al met al heb ik genoten van dit inspirerende en krachtig geschreven boek. Ik geef het graag 4 sterren.

★★★★
Titel: Ongetemd leven | Leesfragment | Auteur: Glennon Doyle | Kosmos Uitgevers | Categorie: psychologie, autobiografisch | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 336 pagina’s  | ISBN13: 9789021577111 | Verkrijgbaar sinds: 22-07-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 27-10-2020 | Prijs: € 20.00 en  e-book €9.99  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.