Schaamteloos


Recensie Schaamteloos door Devika van Steeg:
Alles wat je moet weten over het fantastische vrouwelijk lichaam

Schaamteloos is geschreven door een van de grote Duitse experts op het gebied van seks, liefde en het vrouwelijke lichaam: dr. Sheila de Liz. Ze heeft haar eigen gynaecologie- en verloskundigenpraktijk in Wiesbaden en schrijft onder andere voor de websites van Freundin en Bunte.

Wat zou jij graag nog eens willen vragen aan de gynaecoloog? Hoeveel weet jij eigenlijk van je eigen lichaam? Schaamteloos is een boek dat de vrouwelijke lezer meeneemt op reis door haar eigen lichaam. Zo bespreekt De Liz uitgebreid elk onderwerp dat aan bod komt in dit boek.

Het boek is opgedeeld in 11 verschillende delen, die allemaal los van elkaar te lezen zijn. Zo kun je er voor kiezen alleen te lezen over de stukken die jou aanspreken of je kunt het hele boek lezen.

De elf onderwerpen die aan het bod komen zijn:
1. De schitterende bewoonster van je bikinibroekje
2. Seks met de hoofdletter O
3. De menstruatie – Red Carpet Event met gedoe
4. Een gezonde vagina in een gelukkig lichaam! Maar wat als…
5. Cadeautje van je ex: alles over soa’s
6. Your body is a wonderland – een reis naar de binnenlanden
7. Het Hollywood van de vrouwelijke hormonen
8. Anticonceptie – no baby on board
9. Borsten – alles over de voorgevel
10. Andere bewoners van je bikinibroekje: blaas en anus
11. Tips voor een geslaagd gynaecologisch consult

Zoals te zien is in de bovenstaande onderwerpen, heeft dr. Sheila de Liz een luchtige kijk gegeven op de verschillende onderwerpen, waardoor de informatie niet al te ingewikkeld en zwaar is voor de lezer. Als lezer van dit boek heb je geen voorkennis nodig over het vrouwelijke lichaam en alles wat daarbij komt kijken. Elk onderdeel wordt goed toegelicht en in duidelijke woorden beschreven.

Om wat lastige begrippen begrijpelijk te maken voor elke lezer, worden er verschillende verwijzingen gebruikt. Zo worden de hormonen bijvoorbeeld vergeleken met Charlies angels. Ook staan er verschillende illustraties in het boek om de tekst toe te lichten.

Door haar praktijkervaring weet dr. Sheila de Liz onderhand wel wat de veel voorkomende vragen zijn en ze gaat hier dan ook goed op in. Achter in het boek staat een literatuurlijst met maar liefst 71 artikelen. Naar deze artikelen wordt in het verhaal verwezen met kleine voetnoten. Mocht een onderwerp je dus erg interesseren, dan zou je dus ook het originele artikel over dat onderwerp kunnen lezen.

In het nawoord is er nog een kleine toelichting door de vertaalster gegeven. In Nederland is namelijk het systeem rond gynaecologie anders geregeld dan in Duitsland. De vertaalster heeft dan ook in samenwerking met wat Nederlandse experts het boek aangepast naar het Nederlandse systeem van de gynaecologie. Ik had dit zelf tijdens het lezen niet door en ik wil dan ook mijn complimenten geven aan Witi Vrolijk, de vertaalster van dit boek.

Ik zou Schaamteloos willen aanraden aan elke vrouwelijke lezer vanaf een jaar of 15. Dit boek geeft op een leuke, leerzame en luchtige manier nuttige informatie over het vrouwelijke lichaam.
★★★★★
Titel: Schaamteloos | Originele titel: Unverschämt | Auteur: Dr. Sheila de Liz | Fontaine uitgevers | Categorie: non-fictie, gezondheid  | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 384 pagina’s | ISBN13: 9789464040012 | Verkrijgbaar sinds: 29-09-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 30-10-2020 | Prijs: €25.00, e-book €12,99  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.