Heideduvel


Recensie Heideduvel door Fany Van Hemelen:
Een bloedstollend psychologisch kat-en-muisspel in een mysterieuze wereld

Heideduvel is een griezelverhaal zoals ik ze graag lees. Het is geen horror waarbij het bloed van de muren druipt, maar deze bovennatuurlijke thriller doet je huiveren door de zorgvuldig opgebouwde dreigende sfeer.

Dagmar heeft bij de bevalling van haar dochtertje Sterre een rare gedaante waargenomen en sindsdien voelt ze zich bedreigd. Wanneer Thomas voor zijn werk naar Dubai vertrekt en lange tijd daar zal blijven, is Dagmar alleen met haar dochtertje. Vanaf dan lijken de hallucinaties alleen maar erger te worden. Haar man zegt dan wel dat ze dingen ziet die er niet zijn, maar zij weet beter. Wanneer de vreemde situaties haar leven beheersen, wordt de situatie onhoudbaar.

Ik dacht een idee te hebben waar dit beklemmende verhaal naartoe ging, maar toch heeft het me verrast. Het gegeven is eenvoudig, maar de uitwerking van de plot zit vol twists en is doordacht gedaan. Toegegeven, het trouwens uitstekende einde had ik zien aankomen, maar wie de kwelgeest is en waarom, dat was wel een ontzettend goed bedachte en originele wending.

Het hoofdpersonage Dagmar lijkt soms nogal emotieloos en bijna heel het boek krijg ik geen voeling met de persoonlijkheid van deze persoon, maar als het boek uit is, kan ik alleen maar denken: “Nu snap ik het”. Tijdens de nachtmerrie die Dagmar doormaakte, beleefde ik immers wel haar frustratie, pijn en angst, maar ik kreeg geen vat op haar.

Heideduvel is vooral een weergave van hoe Dagmar zich niet meer veilig voelt in het afgelegen heidegebied en naast haar ervaring is er weinig plaats voor andere personages. Dit is echter geen belemmering, omdat ik mezelf mee verlies in de huiveringwekkende strijd en gefascineerd lees welke dialogen er zich ontwikkelen tussen het bijzondere wezen en Dagmar.

Ik blijf me ook lang afvragen, of Dagmar nu echt belaagd wordt of dat het misschien toch één grote illusie is. Doordat deze moeder als kwetsbaar en anders geprofileerd wordt, zou het immers ook kunnen dat ze zelf niet in orde is.

Dit is een debuut en wat voor een. Dawn Faber’s kracht zit zeker ook in het toevoegen van kleine details en het beeldend neerzetten van de duistere omgeving waardoor uiteindelijk de rillingen over mijn lijf lopen.

Ik lees en blijf lezen, omdat ik gewoon moet weten hoe dit onheilspellende avontuur nu echt gaat eindigen. De epiloog sleurde me vanaf het begin mee in dit spannende verhaal en toen ik het boek dichtgeslagen had, was ik ervan overtuigd dat deze auteur een aanwinst is voor het horror-genre. Ik kan alleen maar hopen dat deze auteur nog meer in petto heeft voor de lezer die graag verdwijnt in een wereld vol paranormale en ijzingwekkende gebeurtenissen.
★★★★
Titel: Heideduvel | Auteur: Dawn Faber | Celtica Publishing | Categorie: horror, fantasy | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 201 pagina’s | ISBN13: 9789493158306 | Verkrijgbaar vanaf: 11-09-2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum van recensie: 31-10-2020 | Prijs €16.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.