Lees dit boek niet!


Recensie Lees dit boek niet! door Jolanda Kalkman:
327 feiten, raadsels en grappen die je niet wilt weten

Wat doe je nu??? Het staat toch duidelijk op de voorkant van dit boek? Lees dit boek niet! Maar ja, zo gaat dat met dingen die niet mogen, die wil je graag doen. Nu je toch in dit boek gaat lezen, zul je erachter komen dat dit boek vol staat met weetjes waar je helemaal niks aan hebt of die je eigenlijk helemaal niet wilt weten. En vol grappen die erg flauw zijn, maar waar je wel heel hard om moet lachen. Je bent dus gewaarschuwd!

Een boek dat gemaakt is om niet te gaan lezen, moet er natuurlijk niet aantrekkelijk uitzien. Hierin is de illustrator Ton de Bree dan ook niet geslaagd. Want zodra je door het boek bladert, word je aangetrokken door de super grappige tekeningen en spatten de kleuren ervanaf, waardoor je het boek wel wilt lezen! Waar je het boek ook openslaat, je moet gelijk lachen om de illustraties en deze maken je nieuwsgierig naar de tekst.

Iets wat ook gelijk opvalt: er komt heel veel poep voorbij! Met als “poephoogtepunt” toch echt wel de Poepbank. Deze tekening is echt walgelijk grappig! O, en de poepbank bestaat trouwens echt. In het LUMC staan ze te springen om jouw poep en kun je zelfs je poep doneren! Je vraagt je misschien af waarom? In poep zitten veel bacteriën. Sommige mensen hebben infecties in hun darmen. Uit de poep van de “voorbeeldpoepers” kunnen dan de goede bacteriën gehaald worden. Die kunnen dan de strijd aangaan met de slechte bacteriën. Dus…VECHT! Lekker poepen is een recht!

Lees dit boek niet! is geschreven door Bart Meijer en Michiel Eijsbouts. Misschien ken je de “Beste Vrienden Quiz” wel? Zij zijn namelijk het duo dat dit programma al jaren samen presenteert. Wanneer je wel eens hebt gekeken, dan weet je dat er lekker veel gekkigheid in voor komt en dat er ontzettend veel gelachen wordt.

Ik heb dit boek voorgelezen aan mijn zoon van 13, terwijl mijn dochter van 5 en mijn man “noodgedwongen” meeluisterden. Ik kan jullie wel verklappen dat we echt heel veel lol hebben gehad met z’n allen. In het begin van het boek gaat het over de Dieroscoop. Hierin kun je kijken welk dier jij bent volgens de Chinese dierenriem. Robbert is geboren in 2006. Hij is een hond: van nature trouw maar laat zich ook niet aan een lijntje houden! (klopt!) Annechien uit 2015 wilde ook weten wat ze was. Helaas valt ze buiten de doelgroep van dit boek. Maar toch is ze een verrassend iets, en dat is geen dier! Wat ze dan wel is, moet je zelf opzoeken in het boek, maar we hebben er echt heel erg om gelachen. Ik denk dat ze dit nooit zal vergeten.

Ik kan nog heel veel andere grappige dingen opsommen (zoals alle soorten frikandellen die net niet smakelijk genoeg waren om een topper te worden, met als wel de meest bijzondere de frikandel kannibaal, gemaakt van overleden oude mensen die zich vrijwillig hadden aangemeld om als frikandel verder te gaan, want anders is het wel heel zielig!), maar eigenlijk is gewoon het hele boek te grappig. En te onzinnig!

Het boek is in 8 delen te verdelen: doldwaze dierenrijk; geld; poep (hoe kan het ook anders?); eten en drinken; pech, geluk en ongeluk; geschiedenis; liefde en lichaam. In elk deel lees je feitjes die je eigenlijk niet had willen weten (weet je bijvoorbeeld waarom je altijd zin hebt in aardbeiensnoepjes of vanille-ijs? Door de bips van de bever!), super flauwe maar o zo grappige moppies (Het is bruin en je kunt ermee gorgelen? Diarree) en superonzinnige testjes (Hoelang (is trouwens een chinees) duurde de langste kus ooit? A. net iets langer dan 47 minuten of B. bijna 60 uur).

Het boek is geschreven voor kinderen vanaf een jaar of 10. Maar eigenlijk kun je met het hele gezin er veel lol aan beleven. En hoe stom het ook klinkt na zoveel onzin gelezen te hebben, je kunt er ook echt iets van leren! Maar ja of je er veel aan hebt?

Wij vinden het in elk geval een aanrader, ook al was het eigenlijk niet de bedoeling dat we hem zo uitgebreid gingen lezen! Wij waarderen dit boek vanwege alle viezigheid en gekkigheid en de geweldig leuke illustraties op 5 sterren.
★★★★★
Titel: Lees dit boek niet! | Ondertitel: 327 feiten, raadsels en grappen die je niet wilt weten | Auteur: Bart Meijer en Michiel Eijsbouts | Illustrator: Ton de Bree | Uitgeverij Kluitman | Categorie: Weetjes en feiten, jeugd | Verkrijgbaar als: Hardcover | 144 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789020691764 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 02-11-2020 | Prijs: €16,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.