Een web van leugens


Recensie Een web van leugens door Sheila Vermeulen:
Een oud onderzoek roept nogal wat vraagtekens op.

Vier jongens ontdekten per ongeluk een oude auto in het bos waar ze doorheen moesten lopen, omdat ze met de fiets niet verder kwamen. Nieuwsgierig onderwierpen ze de auto aan een onderzoek. Je weet tenslotte maar nooit wat je aantreft. Maar wat ze vonden, was verschrikkelijk. Er lag een lijk in de kofferbak.

“Maar Jimmy negeerde hem. Hij liep om de auto heen en probeerde de planten en takken eraf te krijgen. De ramen waren nog heel, maar ze waren bedekt met een laagje mos. Jimmy trok zijn mouw over zijn hand en begon over het glas te vegen.” – Ian Rankin

De politie ontdekt al snel dat het het lichaam van een privédetective is, die inmiddels al geruime tijd als vermist bekend staat. Sterker nog, op de plek waar de auto gevonden is, was tijdens het onderzoek naar de vermissing ook al gezocht. Hoofdrechercheur Siobhan Clarke is een van de agenten die belast is met het moordonderzoek, waarbij ook de oude onderzoeksresultaten opnieuw bekeken moeten worden.

Iedere betrokkene lijkt iets te verbergen te hebben. Wanneer Siobhan Clarke zich wendt tot de inmiddels gepensioneerde John Rebus, lijkt hij haar verder te kunnen helpen. Maar hoe diep zijn ze bereid te graven?

Een web van leugens van Ian Rankin is het meest recente deel uit de thrillerserie over John Rebus, waarvan de teller inmiddels al boven de twintig staat.

Alhoewel ik niet zeker weet, of ik de inmiddels gepensioneerde John Rebus echt aardig zou hebben gevonden in zijn jongere jaren, vind ik het toch ontzettend jammer dat ik deze serie nu pas heb ontdekt. Een web van leugens heeft in ieder geval voldoende nieuwsgierigheid bij mij opgeroepen om dat alsnog te gaan doen.

Ian Rankin stort een grote hoeveelheid personages over je heen, maar het is, ook voor nieuwe lezers, redelijk goed te filteren welke personages moeten worden onthouden. Hierdoor blijft het verhaal goed te volgen en raak je betrokken bij de karakters die ertoe doen.

Een web van leugens begint met de vlotte ontdekking van een lijk, waarna je wordt meegenomen in het onderzoek van het Team Zware Delicten. Gedachten, aanwijzingen en vermoedens worden aan elkaar geknoopt, zonder dat al te voorspellen valt hoe het zal gaan lopen. Het boek blijft spannend tot aan de onvoorspelbare ontknoping.

Een web van leugens van Ian Rankin is een fascinerende thriller met sterke personages. De uitkomsten van de twee onderzoeken, die naast elkaar lopen, laten zich niet gemakkelijk raden, waardoor het verhaal blijft boeien.
★★★★
Titel: Een web van leugens | Auteur: Ian Rankin | The House of Books | Categorie: thriller | Verkrijgbaar als: paperback, e-book en luisterboek | 464 pagina’s | ISBN13: 9789044360127 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 03-11-2020 | Prijs: €23.99, e-book €4.99, luisterboek €12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.