SOLK


Recensie SOLK door Antoinette van Steeg:
Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

SOLK is het tweede boek van Saskia de Bruin dat ik mocht lezen. Eerder las ik Weg van de pijn en was ik onder de indruk van haar fijne uitleg en benadering naar de lezer toe. Beide boeken staan op zichzelf, maar er zit veel herkenning in de benadering. Veel mensen krijgen na een lange zoektocht van klachten te horen dat het onverklaarbare pijn is, maar wat is dit nu eigenlijk? En hoe ga je om met deze vage diagnose?

Samen met voormalig neuroloog Marten Klaver neemt ze de lezer mee in wat nu onverklaarbare pijn is. Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten, afgekort SOLK, is een veel gebruikte term in de medische wereld, maar voelt voor de patiënten aan als een dooddoener. Ze hebben echt pijnklachten, maar ze zijn niet te herleiden. De welbekende zin ‘leer er maar mee leven’ wordt dan gezegd en daarmee is de kous af voor de medische wereld.

Na een voorwoord van Marten Klaver deelt De Bruin haar boek op in delen. In deel 1 SOLK verklaard geeft ze de lezer meer inzicht in dit begrip. In het tweede deel Een mythologisch perspectief neemt ze de lezer mee in verhalen die inzicht en troost, maar ook een nieuw perspectief kunnen bieden. In deel 3 Op zoek naar een andere manier van leven kijkt ze met de lezer hoe dit in het leven geïntegreerd kan worden. Hierin heeft ze een brede kijk, in het laatste deel Gevoelvoller leven neemt ze de lezer mee in de emotie en het leren luisteren naar het lichaam.

SOLK is een vrij theoretisch boek en vraagt af en toe wel wat meer aandacht tijdens het lezen. Het is prettig om de ervaringen en kijk op SOLK te lezen vanuit een voormalig neuroloog. Klaver weet hierin een duidelijk beeld te schetsen waar het begrip vandaan komt en hoe hij hiertegen aankijkt. Achter in het boek zijn nog noten, geraadpleegde literatuur, dankwoord en een neurologische bijlage te vinden. Prettig als je nog eens op zoek bent naar specifieke informatie.

De Bruin heeft een prettige schrijfstijl en probeert het geheel en zo min mogelijk te theoretisch te laten overkomen. Ze weet waarover ze schrijft, omdat ze zelf ook bekend is met langdurige pijn. Ik vond Weg van de pijn persoonlijker geschreven dan SOLK. Dit nieuwste boek van haar komt net wat afstandelijker over, omdat het meer theorie, in mijn beleving, kent. Desondanks heb ik wel met veel interesse dit boek gelezen. SOLK komt veelvuldig voor als ‘diagnose’, terwijl het niet de pijn oplost bij diegene om wie het gaat.

Ik ben blij dat er een boek is uitgebracht dat de lezer meer inzicht geeft in de term SOLK en hoe je hiermee om kunt gaan. Het is een breed geschreven boek dat vanuit verschillende invalshoeken deze diagnose benadert. Het kan een eyeopener zijn voor zowel diegenen die bekend zijn met SOLK als voor de medische wereld.

SOLK is een boek dat als naslagwerk kan dienen en in gedeeltes gelezen kan worden. Je hoeft niet van begin tot het einde het boek te lezen, maar het kan ook per deel gelezen worden. Het is voor mij een boek dat meer inzicht heeft gegeven in onverklaarbare pijn en hoe je hiermee om zou kunnen gaan.

Ik hoop dat De Bruin meer thema’s op dit gebied gaat schrijven. Ze heeft een uitgebreide informatieve schrijfstijl waarbij ze veel research met eigen ervaringen deelt. Hierdoor zijn haar boeken voor zowel patiënten als de medische wereld toegankelijk.
★★★★
Titel: SOLK | Subtitel: Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten | Leesfragment | Auteur: Saskia de Bruin | Uitgeverij AnkhHermes | Categorie: Non-fictie | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 238 pagina’s | ISBN13: 9789020216929 | Verkrijgbaar sinds: 29-09-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 05-11-2020 | Prijs: € 22.50, e-book € 12.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.