Vluchten


Recensie Vluchten door Fany Van Hemelen:
Vluchten is het onthutsende en actuele verhaal van zes jongeren die betekenis en richting aan hun leven willen geven in een onbegrijpelijke wereld.

Yazid en Fatima zijn broer en zus. Zij zijn islamitisch maar groeiden op in Nederland. Beiden voelen zich betrokken bij wat er zich afspeelt in de wereld. Op een dag reizen ze af naar Syrië om hun geloofsgenoten te gaan ondersteunen. President Assad moet immers gestopt worden en aan de frontlijn is ook hulp nodig om slachtoffers te verzorgen. De Syrische Ezra en Faye leven in het verscheurde Damascus, maar vluchten naar Europa, waar ze veiliger zullen zijn.

Peter den Hollander verweeft deze twee verhaallijnen slim in elkaar. Hij laat zo zien wat voor helse ervaringen zowel vluchtelingen als strijders meemaken. Hij verwerkt ook moeilijke en gedurfde standpunten in deze novelle, zodat ik toch wat meer te weten kom over de motivatie van deze jongeren. De drijfveren van hun daden worden echter niet in detail uitgediept en dat is spijtig, omdat ik hier graag meer over had willen lezen.

Toch slaagt de auteur erin, al is het dan beknopt, om in deze novelle toch een beeld te geven van hun uitdagingen. De auteur kijkt met kritische blik naar de maatschappij en geeft weer hoe verscheurd en verloren zij zich voelen. Wanneer Sander, de Nederlandse jongen, zijn geliefde Fatima naar Syrië ziet afreizen, blijft hij verweesd achter. Als Fatima en Yazid uiteindelijk in Syrië zitten, is het extreem moeilijk voor de anderen om nog iets te weten te komen over hoe hun leven in oorlogsgebied verloopt. Zelfs in Nederland is er angst en dreiging voelbaar, wanneer er allerlei vragen komen over de afgereisde jongeren. Iedereen moet dus de scherven bijeenrapen en, met of zonder elkaar, doorgaan.

De auteur beschrijft goed welke spanningen verschillende opvattingen kunnen geven en hoe moeilijk het is om na dergelijke gruwelijkheden het gewone leven verder te zetten.

Vluchten is een fascinerend en confronterend relaas waarbij duidelijk wordt hoeveel ellende en menselijk leed fundamentele geloofsovertuigingen kunnen veroorzaken.
★★★
Titel: Vluchten | Auteur: Peter den Hollander | Uitgeverij: In de Rieten Stoel | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als paperback | ISBN 13: 9789083021515 | 106 pagina’s | Verschenen sinds september 2019 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum van recensie: 05-11-2020 | Paperback €14.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.