Woelige baren


Recensie Woelige baren door Hannie van Grol:
Een sterke vrouw

Het boek speelt in het begin van de vorige eeuw in Ridderkerk. De foto’s op de cover laten al zien dat er sprake is van een historische roman, een prachtige indicatie. Het boek oogt daardoor aantrekkelijk en de hardcover met leeslint nodigt je uit om het boek te gaan lezen.

Anna Staal is in betrekking op boerderij de Eijkenhof en heeft verkering met Willem, de tuindersknecht van de buren. Als Anna zwanger raakt, mag ze haar baan niet blijven houden. De toekomst ziet er donker uit, zeker als blijkt dat Willem ook zo zijn geheimen heeft. Het boek boeit vanaf de eerste pagina, omdat je als lezer benieuwd bent, hoe Anna’s leven zal verlopen. Zal ze met Willem haar geluk vinden? Wat is de rol van postbode Kobus? Vindt ze haar plek in de dorpsgemeenschap?

Anna’s leven gaat zeker niet over rozen, er zijn pieken en dalen, maar door haar positieve instelling en levenskracht krabbelt ze steeds weer op en pakt ze het leven weer op. Ook is duidelijk in het boek dat geloof en het vertrouwen daarop een grote rol spelen.

De schrijfstijl van Hanny van de Steeg is vlot en het verhaal is goed te volgen. Interessant is het te lezen hoe anders het er in de vorige eeuw aan toeging, wat een schande het was om zwanger te raken en dat daarvoor in de kerk een schuldbekentenis nodig was. De auteur heeft zich terdege verdiept in de geschiedenis van die tijd. Ze beschrijft goed de tegenstelling tussen arm en rijk en hoe onmogelijk het is het standsverschil te overbruggen.

Het verhaal is meer een verslag van een arm, zwaar en moeilijk leven dan dat je meekijkt in de hoofden van de personages. Je mist de diepe beleving. Maar waarschijnlijk past dat ook binnen het tijdsbeeld: er was weinig tijd om stil te staan bij moeilijkheden, er moest immers brood op de plank komen. En dat heeft Hanny van de Steeg duidelijk naar voren laten komen.

Woelige baren is een historische roman die een goede kijk geeft op het leven in een klein dorp, waar iedereen alles van elkaar weet en de dorpstamtam het nieuws snel verspreidt. Voor degenen die houden van dit genre, is dit boek een aanrader.
★★★
Titel: Woelige baren | Auteur: Hanny van de Steeg | Uitgeverij Zomer & Keuning | Categorie: roman | Verkrijgbaar als hardcover en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789020537383 | Verkrijgbaar sinds: 01-09-2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 08-11-2020 | Prijs: € 17.50, e-book € 7.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.