Het andere dierenboek


Recensie Het andere dierenboek door Sandra Hutchison:
Nederlandse dieren en hun superkrachten

In dit fraai uitgevoerde dierenboek leren kinderen vanaf een jaar of acht (en volwassenen) allerlei bijzondere en vooral eigenaardige eigenschappen van dieren kennen. Eigenschappen bijvoorbeeld waarmee ze zich verdedigen, voortbewegen en hun voeding vinden.

‘Als hij zich bedreigd voelt, laat hij een stinkende, vochtige scheet. Daarna gaat hij op zijn rug liggen, met zijn tong uit zijn bek. Als zijn aanvaller dan nog twijfelt of hij echt wel dood is, laat hij een druppeltje bloed uit zijn bek sijpelen…Weet jij welk dier dit is?’ – Victoria Farkas

Extra leuk is dat deze bijzondere dieren allemaal in ons eigen landje te vinden zijn. Denk daarbij onder andere aan de bever, de hazelworm en de das. Natuurlijk is er ook een speciaal plekje in het boek gereserveerd voor de, sinds kort weer in Nederland te vinden, wolf.

Dit leerzame jeugdboek heeft een degelijke hardcover gekregen, waardoor het wel tegen een stootje kan en dat is maar goed ook, want dit boek zal veelvuldig uit de kast gepakt worden. Het boek laat zich ook goed lenen als voorleesboek aan de wat jongere kinderen. Zo zou je kort voor het slapen gaan dagelijks alle wetenswaardigheden over een enkel dier uit het boek voor kunnen lezen.

Auteur Victoria Farkas is tevens werkzaam als groepsleerkracht en ontwikkelt als educator lessen voor Apenheul. Ze weet als geen ander hoe verwondering en nieuwsgierigheid aan kan zetten tot leren. Van dit principe heeft ze handig gebruik weten te maken in Het andere dierenboek, een opvallend leuk boek vol feitjes en de wonderen van de natuur.

Over de opbouw in het boek is dus goed nagedacht. Elk dier heeft een spannende introductie-tekst gekregen. De jonge lezers weten dan nog niet over welk dier het gaat. Dat wordt pas duidelijk wanneer de bladzijde omgeslagen wordt. Daar, op de tweede dubbele pagina over dit dier, tref je een mooie kleurrijke foto aan van het betreffende dier en pas op de pagina’s daarna word je als (voor)lezer getrakteerd op nog veel meer grappige wetenswaardigheden over dit specifieke dier.

Het andere dierenboek ademt gewoon het enthousiasme uit van auteur Victoria Farkas. Haar passie voor de natuur werkt behoorlijk aanstekelijk. Het boek laat zich dan ook niet gemakkelijk wegleggen. De teksten in het boek stralen een tomeloze bezieling uit, haar liefde voor de natuur. Een passie die sterk doet denken aan de geestdrift van bioloog Freek Vonk. Aanrader voor jong en oud.
★★★★★
Titel: Het andere dierenboek | Leesfragment | Auteur: Victoria Farkas | KNNV Uitgeverij | Categorie: jeugdboeken | Uitvoering: hardcover | 160 pagina’s | ISBN13: 9789050117746 | Verkrijgbaar sinds: | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 09-11-2020 | Prijs: €19.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.