The Power Notebooks


Recensie The Power Notebooks door Antoinette van Steeg:
Aantekeningen over sterke vrouwen

Katie Roiphe heeft al meerdere veelgeprezen boeken geschreven. Dit keer heeft ze haar boek geschreven in de stijl van dagboekaantekeningen. In The Power Notebooks lezen we eerst een uitgebreid voorwoord van Niña Weijers. Zij werd in 2019 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Katie Roiphe schrijft in haar nieuwste boek over haar eigen persoonlijke ervaringen. Door de opzet van het boek en de cover die oogt als een dagboek, heb je ook het idee een dagboek te lezen. Toch gaat het niet louter en alleen om haar ervaringen. Zo bespreekt ze een thema of ervaring, waarna ze andere sterke vrouwen als voorbeeld neemt over hoe zij hun sterke stem hebben laten horen. 

De hoofdstukken, waarbij ze telkens een ander inzicht aan de lezer beschrijft, zijn niet lang. Hierdoor is het overzichtelijk en kun je het boek ook per hoofdstuk lezen. Zo schrijft ze onder andere over haar verschillende relaties, vriendschappen, scheiding en het alleen opvoeden van haar kinderen, en haar werk. Gebeurtenissen waar vrouwen zich in kunnen herkennen en waarbij Roiphe dilemma`s, groot of klein, bespreekt. Door de prettige schrijfstijl leest het geheel vlot en geeft het een vorm van herkenning.

De keuze van de opzet van het boek spreekt mij aan. Het zorgt ervoor dat het al snel persoonlijk aanvoelt en dat er snel herkenning optreedt bij de lezer door de besproken dilemma`s. Toch voelt het boek wel wat Amerikaans aan en miste ik soms wel wat diepgang.

The Power Notebooks is een boek dat ik persoonlijk prettiger vind lezen door steeds een hoofdstuk te lezen en het daarna weg te leggen. Hierdoor blijft het geschrevene wat langer in je hoofd hangen. In het boek neemt ze bekende schrijfsters, die als sterke vrouwen getypeerd worden, als voorbeeld om haar persoonlijke verhaal te benaderen en te belichten. Zo komen regelmatig de namen Sylvia Plath en Simone de Beauvoir ter sprake. Beide auteurs zijn mij niet bekend van hun werken.

Met The Power Notebooks wil Roiphe de vrouwelijke stem meer laten horen. Waarom onderdrukken vrouwen vaak hun eigen stem, is op de achterflap te lezen? Persoonlijk vind ik deze vraag in het boek niet heel krachtig naar voren komen, maar vind ik het wel een boek ter overdenking. Vrouwen zijn er goed in om alle ballen hoog te willen houden, maar het is niet altijd haalbaar.

The Power Notebooks is een boek dat ik in de toekomst nog eens wil herlezen. Ik ben dan benieuwd of ik anders tegen dit boek aan zal kijken. Het boek zal per vrouw anders gelezen kunnen worden, vermoed ik. Dit zou te maken kunnen hebben met de levensfase waar de lezer in zit. Ik wil om deze reden het boek, of een aantal hoofdstukken, over een paar jaar herlezen. Voor nu geef ik dit boek 3 sterren.
★★★
Titel: The Power Notebooks | Subtitel: Aantekeningen over sterke vrouwen | Auteur: Katie Roiphe | Uitgeverij Hollands Diep | Categorie: literaire essays | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 272 pagina’s | ISBN13: 9789048839988 | Verkrijgbaar sinds: 16-10-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 09-11-2020 | Prijs: € 22.99 en e-book € 9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.