Het hoge woord


Recensie Het hoge woord door Antoinette van Steeg:
Rosemarijn Milo schrijft met Het hoge woord haar tweede boek over haar familiegeschiedenis. Dit keer schrijft ze over haar opa Karel Hamer Junior (1882 – 1958). In haar eerste boek Een vervlogen droom schreef ze over haar oma Guusje Maes. Het hoge woord is voor mij de eerste kennismaking met Milo.

Milo‘s nieuwste boek beslaat bijna drie maanden. We lezen hierin het intensieve contact, het is dan eind 1957, tussen Karel en zijn buurman Henri van Genugten. Karel zag in zijn buurman de man aan wie hij zijn levensverhaal zou kunnen vertellen. Dit bleek inderdaad een goede keuze te zijn. Afwisselend neemt Milo ons mee in het leven van Henri en Karel, waarbij het verhaal van de laatste de rode draad is door dit boek.

Naast de gesprekken tussen de twee mannen en hun mooie reis door het levensverhaal van Karel, lezen we ook over de vrouwen van Karel. Milo schetst hierin een helder beeld hoe men destijds leefde en de rolverdeling tussen man en vrouw. Door middel van de vertellingen van Hamer leren we hem goed kennen, maar ook komen thema’s naar voren als vrouwenemancipatie en anticonceptie.

Langzaamaan gaat de gezondheid van Karel achteruit. Henri neemt Karel nog mee op pad naar zijn oude woonplaats, maar niet veel later overlijdt Karel. Op zijn begrafenis blikt Henri terug op hun gesprekken en mooie, maar korte vriendschap.

Eerlijk gezegd was ik wat sceptisch toen ik de eerste twintig bladzijden had gelezen. Was dit boek meer iets voor de familiegeschiedenis of was het verhaal ook echt interessant voor het brede publiek. Naarmate het verhaal vorderde, raakte ik onder de indruk van de opzet van dit boek. Het is niet alleen maar een familiegeschiedenis, maar het laat de lezer ook zien hoe het leven destijds was en tegen welke facetten Karel bijvoorbeeld op liep. Aan de hand van krantenartikelen, foto’s en ansichtkaarten wordt dit beeld nog reëler. Het eind van het verhaal is niet verrassend, maar laat wel zien hoe lastig het was om deze keuze te moeten maken.

Milo heeft een bijzonder boek geschreven dat ook nog eens vlot geschreven is. Het familiegeheim wordt pas aan het eind van het boek verteld, maar al lezende zal de lezer niet verrast zijn door dit familiegeheim. Het hoge woord laat niet alleen zien hoe het leven voor de jonge Karel was, maar ook in zijn laatste maanden.

Karel heeft lang met dit geheim rondgelopen en de vrouwen die na dit familiegeheim in zijn leven kwamen, wisten hier niet van. Dit laat ook zien hoe hard het leven destijds kon zijn. Milo heeft met Het hoge woord een interessant boek geschreven dat niet alleen voor haar familie interessant is. Het is zeker een boek dat geschreven is voor een breder publiek.
★★★★
Titel: Het hoge woord | Subtitel: Vijf vrouwen en een familiegeheim | Auteur: Rosemarijn Milo | Uitgeverij: U2pi | Categorie: roman, non-fictie | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 254 pagina’s | ISBN13: 9789087599461 | Verkrijgbaar sinds: okt 20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 10-11-2020 | Prijs: € 20.00 , e-book € 10.00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.