De moeder van Vera


Recensie De moeder van Vera door Sandra Hutchison:
Narcisme subtiel doch verhelderend belicht

Na het overlijden van haar vader nemen Vera en haar man het runnen van het familiehotel Boszicht voor hun rekening. De hele familie helpt mee, behalve Vera’s moeder Marga die nog nooit in het hotel geholpen heeft. Haar narcistische moeder staat veel liever zelf in de belangstelling en heeft voortdurend commentaar op alle goede bedoelingen van haar dochter en haar gezin. Vera worstelt nog altijd met het feit dat ze in haar moeders ogen niets goed kan doen. Hoewel ze zich er sterk van bewust is dat ze voor eens en altijd tegen haar moeder in verzet moet gaan, blijkt dit in de praktijk niet bepaald mee te vallen…

“Op haar vijftigste moest ze toch in staat zijn om haar moeder te trotseren?”– Alma Post

Deze familieroman laat op subtiele wijze doorschemeren hoe het is om op te groeien met een narcistische ouder en wat dat voor impact heeft op je persoonlijke ontwikkeling en het gezinsleven. Voor wie in een vergelijkbare situatie op is gegroeid, zullen de voorbeelden die in het verhaal verwerkt zijn, herkenbaar zijn en misschien zelfs wat steun geven. Voor wie dit de eerste kennismaking is met narcisme, kan dit boek inzicht bieden.

Auteur Alma Post heeft een toegankelijke schrijfstijl. De moeder van Vera leest dan ook prettig weg. Ze heeft inmiddels al ruim tien boeken (romans en jeugdboeken) op haar naam staan. Dit boek was echter voor mij de eerste kennismaking met deze auteur.

De personages in dit verhaal intrigeren en de rode draad in het verhaal zet de lezer aan het denken. Alma Post weet de narcistische persoonlijkheidsstoornis van diverse kanten te belichten. Zo kruipt de schrijfster niet alleen in de huid van dochter Vera, maar toont ze ook de complexe gedachtegang van de narcist zelf, in dit geval de moeder van Vera. Een spraakmakende roman.

★★★★
Titel: De moeder van Vera | Auteur: Alma Post | Uitgeverij De Onderstroom | Categorie: familieromans | Uitvoering: paperback | 172 pagina’s | ISBN13: 9789083043715 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 11-02-2021| Prijs: €17.95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.