Onze kinderen


Recensie Onze kinderen door Antoinette van Steeg:
In Onze kinderen maken we kennis met Mia die samen met haar vriendin Sally op het punt staat moeder te worden. Wanneer ze op een dag het telefoontje krijgt dat haar vader is overleden, dient ze samen met haar zus Iris de begrafenis te regelen en het huis van hun vader leeg te ruimen.

Hun vader is na de scheiding, jaren geleden, verhuisd naar Friesland waar hij een vrij teruggetrokken leven leidt. Hij drinkt graag een borrel en is nu een eenzame dood gestorven. Tijdens het leeghalen van het huis, wat ze voornamelijk alleen doet, haalt Mia herinneringen op. Iris heeft het thuis druk met haar gezin en twee kinderen en komt zo af en toe helpen.

Van Marissing vertelt het verhaal vanuit Mia en laat haar strijd en pijn zien. Hoe is het om moeder te worden, hoe gaat ze om met het verlies van haar vader, hoe kijkt ze naar haar eerdere relaties en welke sentimentele waarde hebben de spullen van haar vader?

Onze kinderen is een klein ingetogen boek dat de lezer zal raken. Vanaf de eerste bladzijden wil je verder lezen en voel je de innerlijke strijd die Mia ervaart. Daarnaast zie je het verschil van rouwen tussen de zussen. Naast het verdriet van het gemis van haar vader krijgt de lezer ook een blik in hun jongere leven. Hoe was hun beleving dat hun ouders scheidden? Hoe hebben de beide zussen andere jeugdherinneringen ervaren?

Ondanks dat Onze kinderen weinig bladzijden kent, laat het wel indruk achter. Het zet aan tot nadenken wat een overlijden en jeugdherinneringen met je als persoon kunnen doen. Mia lijkt haar vriendin in de steek te laten door zich te storten op het leeghalen van het huis, maar is dit ook zo?

Van Marissing laat zien dat ze een gevoelig onderwerp kan afwisselen met een bepaalde luchtigheid waardoor het verhaal in balans komt. Ze heeft een vlotte, maar gevoelige schrijfstijl. Het boek leest snel en is met een paar uurtjes gelezen. Dat neemt niet weg dat het indruk achterlaat en de lezer tot nadenken kan aanzetten.
Ik moet zeggen dat ik Onze kinderen zo uit had, omdat ik wilde weten hoe het verhaal zou verlopen. Het is voor mij zo’n boek dat ik lastig kon wegleggen, maar soms wel met een brok in mijn keel las. Nergens gaat Van Marissing echt in detail, maar dat hoeft ook niet om de emotie te voelen.

Onze kinderen is voor mij de eerste kennismaking met de auteur. Ik las dat ze inmiddels vier romans heeft geschreven, die ik nog graag wil lezen. Ik ben zeker benieuwd naar haar verdere werken.

★★★★
Titel: Onze kinderen | Auteur: Renée van Marissing | Singel Uitgeverijen-Querido | Categorie: romans | Verkrijgbaar als: paperback, luisterboek  en e-book |168 pagina’s | ISBN13: 9789021414461 | Verkrijgbaar sinds 26-01-2021 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 17-02-2021 | Prijs: € 20.99,  luisterboek €11.99 e-book €10.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.