Ontspoord


Milieuactivisten

Het verhaal Ontspoord speelt zich af in Brabant. Iemand die zich de Missionaris noemt, gaat over tot acties die alleen materiële schade tot gevolg hebben, althans dat is zijn bedoeling. Bij de eerste actie, die hij zelf als een test beschouwt, valt een slachtoffer. Hoewel de missionaris haar kent, gaat hij door. Bij zijn tweede actie blaast hij een hoogspanningsmast op, waarbij de hele stad zonder stroom komt te zitten. Zijn volgende actie zal werkelijk ongekende schade tot gevolg hebben, kondigt hij aan.

Vanuit L.A. komt Gino Argus naar Nederland voor vakantie. Als hij hoort dat het slachtoffer iemand is die hij vroeger goed gekend heeft, zweert hij haar te wreken. Omdat hij vroeger bij de politie werkte, heeft hij daar zijn contacten nog en die gebruikt hij om meer van de zaak te weten te komen. Dan start hij zijn eigen onderzoek en probeert hij te achterhalen wie er achter de aanslagen zit. Natuurlijk is dit tegen het zere been van de politiecommissaris en dat levert de nodige conflicten en confrontaties op.

Sjoerd Punter werkte dertig jaar als dagbladjournalist, publiceerde veel over muziek en heeft nu een thriller geschreven. Het onderwerp is origineel bedacht en de stijl van schrijven is verrassend te noemen. Hoewel het boek aangekondigd is als een spannende thriller, is de spanning niet altijd even duidelijk aanwezig. Pas op het eind verandert dat enigszins, als de jacht op de aanslagpleger geopend wordt. Het wordt een race tegen de klok om de laatste actie te verijdelen en zo Brabant te behoeden voor enorme schade.

Het boek leest, mede door de korte hoofdstukken, vlot en prettig. Erg veel aandacht wordt geschonken aan Gino Argus, zijn handel en wandel en zijn betrokkenheid bij het slachtoffer. Hier is geen sprake van spanning die de aandacht gevangen houdt. Het verhaal is interessant om te lezen, maar het predikaat thriller is zeker niet van toepassing. De humor die in het boek voorkomt, maakt dat je af en toe een glimlach niet kunt verbijten. Punter steekt de draak met hoge functionarissen die meeliften op het succes van hun ondergeschikten en de eer naar zich toetrekken. In rake bewoordingen geeft de auteur een duidelijk beeld van hoe hij de samenleving ziet.

Ontspoord is een aangenaam boek om te lezen. Geschreven in een prettige stijl vanuit wisselende perspectief, het element spanning had wel wat meer aanwezig mogen zijn. Ook de karakters van de diverse personages hadden hier en daar wat meer uitgediept kunnen worden. De plot is interessant en origineel bedacht en dat zorgt voor een aantal aangename leesuurtjes.

★★★
Titel: Ontspoord | Auteur: Sjoerd Punter | Uitgeverij Elikser | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback | 305 pagina’s | ISBN13: 9789463652940 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 22-02-2021 | Prijs: € 19,50 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.