De Jager Variant II – Het Dame Eindspel


Het Dame EindspelBloedband

Het Dame Eindspel gaat verder waar deel I Het Narrenmat geëindigd is. Erik de Jager is zwaargewond na zijn laatste actie, hij weet nog net op het nippertje zijn vriend Thomas te bereiken, die arts is. Zo goed en zo kwaad als mogelijk is, lapt die hem weer op. Dan vertrekt Erik naar zijn toevluchtsoord waar hij de laatste persoon die verantwoordelijk is voor zijn persoonlijke leed, gegijzeld heeft. Hij zoekt naar een oplossing hoe hiermee om te gaan en tegelijkertijd realiseert hij zich dat het tijd wordt om het rouwproces om zijn omgekomen gezin aan te gaan.

Ondanks dat hij in deel I in staat was tot koelbloedige moorden, heeft hij nu zijn twijfels. Het wordt een spel van aantrekken en afstoten met zijn gijzelaar. Op een bepaald moment besluit hij om meer vrijheid toe te staan. Diegene krijgt de beschikking over een beveiligde computer, maar al gauw wordt duidelijk dat via een website gecodeerde boodschappen worden doorgegeven die betrekking hebben op het thuisfront van de gijzelaar. Vrij snel wordt ook bekend wat de ware identiteit van de gijzelaar is en er volgt nóg een verrassende ontdekking. Erik gaat opnieuw op jacht, terwijl er nog steeds op hem gejaagd wordt door binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten.

Er begint een nieuwe spannende tocht, niet alleen door hemzelf, maar tevens door diegenen die jacht op hem maken. Diverse plotwendingen zorgen voor de nodige verrassingseffecten en houden je op het puntje van de stoel. De spanning wordt steeds meer opgebouwd tot een verpletterende slotscène, waarbij ook de titel duidelijk wordt, al wijkt de betekenis ook bij dit deel weer af van de eigenlijke opvatting in het schaakspel.

Het boek bestaat uit 31 hoofdstukken die vaak vanuit Erik, maar ook regelmatig vanuit andere personages worden beschreven. Zo krijg je vanuit meerdere gezichtspunten – en dat zijn er behoorlijk veel – een kijk op wat er speelt. Opnieuw wordt het karakter van Erik het meeste uitgediept, maar dit vormt geen enkele belemmering voor de voortgang van het verhaal. Het zorgt er zelfs voor dat Erik je onverdeelde sympathie krijgt, hoewel hij tot heel veel actie met het nodige geweld in staat is. Ondanks dat hij niet meer wil moorden, vallen er diverse slachtoffers, maar nu enkel om het vege lijf te redden en niet om alleen maar wraak te nemen, zoals in deel I.

Omdat Het Dame Eindspel echt een vervolg is, is het prettig om te beginnen met het eerste deel. Er komen veel dezelfde personages in voor en het verhaal is beter te begrijpen na het lezen van wat er zich in deel I afspeelde. Bovendien zijn diverse opvolgers beter te plaatsen in hun rol. Ook in dit deel valt de schrijfstijl van de auteur op, soms heel gedetailleerd, soms bijzonder filmisch. Ook komen er Marokkaanse en Italiaanse uitspraken in voor die gelukkig voor de meeste lezers meteen vertaald worden. Wel gaat de auteur ervan uit dat de lezer de Duitse taal beheerst.

Met deel II is De Jager Variant vermoedelijk ten einde gekomen, al weet je nooit wat er nog aan het brein van de schrijver ontspruit om een vervolg te creëren in deze spannende serie. Reikhalzend kijken we uit naar meer spannende thrillers van de hand van deze auteur.
RH Publishing

★★★★
Het Dame EindspelTitel: Het Dame Eindspel | Auteur: Ron Hartman | Uitgeverij: RH Publishing | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback | 482 pagina’s | ISBN13: 9789081275026| Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 14-04-2021 | Prijs: € 14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.