Aangeraakt


aangeraaktMisbruik vanuit macht

Anna is erg onzeker geworden nadat ze haar schaatscarrière op heeft moeten geven na een blessure. Ze pakt haar leven weer op en gaat fysiotherapie studeren, maar heeft erg veel moeite met het loslaten van haar sport. De psychologieleraar wil haar ‘helpen’ en maakt zowel mentaal als fysiek misbruik van zijn machtspositie. Hij eist dat de gesprekken bij Anna thuis plaatsvinden en langzamerhand vraagt hij steeds meer van Anna, die door haar onzekerheid haar grenzen niet aan durft te geven. Bovendien vertelt hij haar dat ze nooit geloofd zal worden als ze er iets van naar buiten brengt. Omdat ze zich aan de ene kant afhankelijk voelt van zijn aandacht en aan de andere kant niet weet hoe ze dit moet stoppen, trekt ze zich gevoelsmatig terug in zichzelf en vindt ze voor zichzelf een uitweg hiermee om te gaan.

Als Anna later trouwt met wetenschapper Roland en ze samen een zoon krijgen, blijkt steeds meer dat ze gevangen zit in zichzelf. Samen met een therapeut en een goede vriend werkt ze aan het erkennen van haar pijn, het langzaam tevoorschijn komen uit haar gevangenis van niet voelen, tot ze uiteindelijk in staat is weer de verantwoordelijkheid voor zichzelf op te pakken en haar traumatische verleden een plekje te geven.

Aangeraakt behandelt een onderwerp dat nog veel te vaak voorkomt: misbruik vanuit een machtspositie, waarbij kinderen en jongeren gemanipuleerd worden om toe te geven en levenslang beschadigd kunnen worden. Zeker ook omdat hun verteld wordt dat ze zelf de oorzaak zijn van het misbruik. De onzekerheid wordt aangegrepen om de slachtoffers te hersenspoelen en de eigen behoefte te laten prevaleren.

De stijl van Linda Beukeboom is eenvoudig, geen moeilijke woorden of ingewikkelde zinsconstructies. De onzekerheid van Anna is voelbaar en je krijgt de neiging haar toe te roepen dat ze gerust voor zichzelf op mag komen zonder nadelige gevolgen. Het manipulatieve gedrag van de leraar is verwerpelijk, maar voor een onzeker kind niet zomaar te doorbreken. De gevoelens van Anna worden goed onder woorden gebracht.

De titel Aangeraakt is heel treffend gekozen. Zowel het opgelopen trauma als de heling die later plaatsvindt, wordt veroorzaakt dan wel verholpen door aanraking. De manier waarop dit beschreven wordt, is heel overtuigend. De inzichten die Anna verkrijgt in haar leven, worden duidelijk neergezet. Af en toe krijg je het gevoel dat ze zelf haar eigen therapeut is door de gevolgtrekkingen die ze maakt, alsof ze in een soort overview de situatie beziet en begrijpt. Maar ook dat zou kunnen komen door haar geestelijke afwezigheid tijdens het misbruik. Van een afstand is ze gewend alle ellende te ondergaan.

Aangeraakt is een boek dat een schrijnend onderwerp behandelt, zeker aan te raden voor hulpverleners om de andere kant te kunnen begrijpen van misbruik. Maar ook voor slachtoffers van misbruik is het een aanrader, omdat dit verhaal een uitweg laat zien uit de gevangenis van het verleden. Aangeraakt is het debuut van Linda Beukeboom en dit boek belooft veel voor toekomstige verhalen van haar hand.
Elikser logo

★★★★
aangeraaktTitel: Aangeraakt | Leesfragment | Auteur: Linda Beukeboom | Uitgeverij Elikser | Categorie: Romans | Verkrijgbaar als paperback | 230 pagina’s | ISBN13: 9789463653411 | Verkrijgbaar sinds: 17-05- 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 10-06-2021 | Prijs: €18,95 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.