Allesbehalve super


Allesbehalve superRecensie Allesbehalve super door Sheila Vermeulen:
Het dagelijkse leven met een knipoog.

In Allesbehalve super zijn momenten van alledag, de dagelijkse beslommeringen, (toevallige) ontmoetingen en herinneringen vertaald naar korte verhalen.

Een regelmatig bezoek aan de kapper wordt gaandeweg een kappersritueel, tot de dag dat er een nieuwe kapper is. Een opmerking die met een half luisterend oor is ontvangen, wordt verkeerd geïnterpreteerd, waardoor er een grappig moment ontstaat. Een verlaten rollator zorgt voor een verhaal dat misschien niet waar is en op een aankoop bij de chocolatier volgt een bezoek aan oma.

“Bij het binnengaan van een chocolatier gaat mijn neus open zoals de sluisdeuren bij hoogwater. Het verleidelijke aroma heeft ook meteen effect op mijn koopgedrag. Een klein doosje wordt al snel: ‘Nee doe toch maar een grotere doos.’ Of: ‘Doe nog maar een extra doosje, maar dat is een cadeautje.’ Alsof de verkoopster dat niet doorheeft.” – Rudi Lavreysen

Met alle eerdergenoemde stukjes heb je pas een klein deel van de verhalenbundel gelezen. Deze staat namelijk boordevol met dat soort kleine momenten uit het dagelijks leven. De korte verhalen hebben veel weg van een column en laten zich gemakkelijk lezen. Als Nederlandse lezer moest ik de betekenis van een aantal Vlaamse woorden en uitdrukkingen wel even opzoeken, maar dat vind ik meestal wel wat hebben.

Rudi Lavreysen maakt van momenten die op zichzelf niet heel bijzonder zijn, een verhaal of een observatie waar je misschien wel iets in kunt herkennen en waar je je nieuwsgierig bij afvraagt welke richting het op zal gaan. Ook als die richting niet per se heel speciaal is, kun je toch een plezierig leesmoment beleven. Niet in de laatste plaats door de gevatte opmerkingen of conclusies waarmee de korte verhalen worden afgesloten.

De verhalen zijn boeiend in hun eenvoud en vooral de ‘afgeluisterde’ gesprekken brachten vaak een glimlach op mijn gezicht, terwijl ik me ondertussen toch ook een beetje beschaamd voelde, omdat ik het gevoel kreeg dat ik ook stiekem mee zat te luisteren.

Allesbehalve super van Rudi Lavreysen is een ontspannen tussendoortje dat je makkelijk even kunt oppakken om nog een klein stukje te lezen.
Beefcake

★★★
Allesbehalve superTitel: Allesbehalve super | Auteur: Rudi Lavreysen | Beefcake Publishing | Categorie: verhalenbundels | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 148 pagina’s | ISBN13: 9789493111547 | Verkrijgbaar sinds: maart 2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 15-08-2021 | Prijs: €17.50, e-book €4.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.