Vos en Haas – Uil is een kokUil is een kok
Recensie Vos en Haas – Uil is een kok door Jolanda Kalkman:

Haas wil een taart bakken, want uil komt straks. Uil is een gast en een gast krijgt taart. Maar de kast is leeg! Vos weet wel wat: “Uil, blijf maar thuis. Dan gaan wij naar uil en bakt uil een taart voor ons.”
Maar als uil dat hoort, roept hij hard: “O nee! Een taart bakken kan ik niet! Maar wel soep, puree en saus.” Maar Uil’s kast is ook leeg. Dus hoe doet hij dat dan?

Vos en Haas is geschreven door Sylvia Vanden Heede. In haar boeken kruipt ze in de huid van de dieren, in dit geval Vos, Haas en Uil. Ze laat de dieren praten en denken zoals mensen. Hiervoor gebruikt ze het taalgebruik dat heel goed past bij de kinderen die net leren lezen. Ondanks het eenvoudige taalgebruik weet ze toch humor en een wijze les in haar verhaal te stoppen!

De illustraties zijn gemaakt door Thé Tjong-Khing. Thé Tjong-Khing is eigenlijk een striptekenaar, maar hij illustreert ook kinderboeken. In Vos en Haas zie je de stripvorm in zijn manier van illustreren terug. De kleine tekeningen beelden het verhaal goed uit. Dit is belangrijk omdat dit beginnende lezers helpt het verhaal te begrijpen.

Uil is een kok is een nieuw boek in de serie Vos en Haas. Dit boekje is geschreven op AVI-start-M3 niveau. Dit houdt in dat het geschreven is in korte zinnen (max. 6 woorden), er geen hoofdletters gebruikt zijn en zonder moeilijke woorden.
Sommige woorden staan in een groter lettertype. Dit is handig, want kinderen die nog geen hele zinnen kunnen lezen, zouden tijdens het samenlezen deze woorden hardop kunnen lezen. Zo ben je samen bezig zonder dat het te moeilijk is voor je kind.

Uil is een kok is uitermate geschikt voor mijn dochter die net in groep 3 is begonnen. Zij wil zo graag zelf lezen. Natuurlijk heeft ze nog te weinig leesonderwijs gehad (de school is pas net begonnen) om zelfstandig in het boekje te lezen, toch vond ze het erg leuk om losse woorden helemaal zelf te kunnen lezen.

Annechien: ““V-o-s, vos!” “K-o-k, kok!” “Het gaat over een kok mama. Goed hè? Maar wil jij nu verder voorlezen, want ik wil weten wat er nog meer staat!” Zo enthousiast begon ze aan dit boekje.
Natuurlijk nam ik het daarna van haar over, terwijl ik onder het voorlezen hier en daar een woordje door haar liet lezen. Ondanks dat dit misschien best wel inspannend is voor haar, zat ze toch helemaal in het verhaal. Op het moment dat Vos zegt dat Uil thuis moet blijven, reageert ze gelijk met: “Oh, dat is toch helemaal niet lief!”

Wat extra leuk is, is dat er achter in het boekje twee recepten staan, die helemaal bij het verhaal passen. Uil kookt uit een pakje en nu kun je zelf ook uit een “pakje” koken en bakken. Al moest ik wel even opzoeken wat “petit-beurre” (zandkoekjes) was!

Vergeet tot slot niet nog even op de website http://www.vosenhaas.com te kijken. Hierop vind je naast alle boekjes die er verkrijgbaar zijn in deze serie, ook een bijpassend lespakket voor in de klas. Daarnaast staan er leuke filmpjes op de website en mooie kleurplaten. 

Lannoo logo

★★★★★
Uil is een kokTitel: Vos en Haas – uil is een kok | Inkijkexemplaar | Auteur: Sylvia Vanden Heede | Illustrator: Thé Tjong-Khing | Uitgeverij Lannoo | Categorie: leren lezen, AVI-start-M3 | Verkrijgbaar als: hardcover | 32 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789401478496 | Verkrijgbaar sinds: 09-08-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 10-09-2021 | Prijs: €5,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.