Dwaalgast


DwaalgastHekserij en zwarte magie

Thera Rasing is, net zoals de hoofdpersoon Sophie, antropoloog. Ze heeft ruim twintig jaar in Zambia gewoond en gewerkt en Dwaalgast is haar eerste roman, die des te meer indruk maakt, omdat de gebeurtenissen grotendeels op waarheid berusten.

Sophie heeft haar hart verpand aan Zambia. Ze is weg van het land, de bevolking, de cultuur, het klimaat en de natuur. Ze werkt als universitair docent en heeft een schitterende woning waar ze zich helemaal happy voelt. Alles gaat goed totdat ze Alick ontmoet. Ze voelt dat hij niet goed is voor haar, maar ze kan ook niet om hem heen. Ze is deels verliefd op hem en deels bang voor hem. Hij vraagt geld van haar en als ze hem dit niet wil geven, bedreigt en chanteert hij haar. Ze voelt dat hij haar in zijn macht heeft en het is onmogelijk hem te negeren.

De rampspoed stort zich over haar uit. Ze verliest haar baan en veel van haar vrienden. Bovendien gaat het erg slecht met haar gezondheid. De artsen staan voor een raadsel en wanhopig vecht ze zich een weg door haar bestaan. Hoewel ze hoort van de duistere rituelen die voorkomen in Zambia, wil ze er in eerste instantie niets van weten. Tot ze zich ten einde raad tot een spirituele healer wendt en wel moet geloven dat hekserij wel degelijk bestaat.

De titel Dwaalgast is treffend gevonden en het boek intrigeert, omdat het op ware gebeurtenissen berust. Als nuchtere Hollander ga je niet zo gauw mee met de zwarte magie die in het boek beschreven wordt. Maar Sophie moest uiteindelijk wel zwichten, omdat haar leven een hel was geworden. Het is goed om als lezer meer over de cultuur en gebruiken van Zambia te weten te komen. Na het lezen van Dwaalgast ben je overtuigd van de kracht van voodoo en hekserij. Thera Rasing weet op een indrukwekkende en respectvolle manier daarover te vertellen.

Haar schrijfstijl is prettig en vanaf het begin zit je in het verhaal. De dingen die Sophie meemaakt, zijn niet voor te stellen, maar toch vindt het daar allemaal plaats. Je leeft mee met Sophie en je zou haar ervan willen overtuigen te breken met Alick. En aan de andere kant voel je hoe ze door hem geïndoctrineerd wordt. De auteur weet dit op een meeslepende manier neer te zetten. Ze geeft een goed psychologisch inzicht in de diverse personen, zonder de bevolking van Zambia respectloos af te schilderen.

Dwaalgast is een intrigerend, goed opgebouwd verhaal waar je geboeid in blijft lezen. En ook als het boek uit is, ben je nog lang niet klaar met dit indrukwekkende verhaal. Het blijft nog enige tijd nazinderen in je hoofd. De liefde voor het land en zijn bewoners straalt ervan af. Maar je leert ook de duistere verborgen kant goed kennen. Heel bijzonder is het dit boek te lezen, zeker omdat je beseft dat de auteur beide kanten van Zambia heeft leren kennen en haar kant van het verhaal aan het papier heeft toevertrouwd.


Elikser logo

★★★★
DwaalgastTitel: Dwaalgast | Auteur: Thera Rasing | Uitgeverij: Elikser | Categorie: Romans | Verkrijgbaar als paperback | 288 pagina’s | ISBN13: 0789463653602 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15-09-2021 | Prijs: €21,50 | Bestellen 

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.