Ashan 1 – Overleven


OverlevenRecensie Ashan 1 – Overleven door Sheila Vermeulen:
Is het leven dat je hebt, het leven dat je wilt hebben?

Om aan zijn dagelijkse leven te ontsnappen is de vooraanstaande erfgenaam Belim, onder de schuilnaam Ashan, in het geheim actief als kooivechter.

Ook zijn zus Salvia kan zich niet schikken in haar keurslijf. Niet alleen door het gebrek aan vrijheid, maar ook door het vooruitzicht op een gedwongen huwelijk met een man die ze verafschuwt.

Aangezien Belim de erfgenaam is, zal zijn broer Varas uiteindelijk met lege handen komen te staan en dat is onverteerbaar voor de haatdragende en jaloerse Varas.

“Hij draaide zich om en zonder aandacht te trekken stak hij de binnenplaats over om via de kleine poort aan de achterkant van het gebouw de steeg erachter in te lopen. Daar rende hij weg, geen idee waarheen.”– Dirk Warnaar

Na een aantal nare gebeurtenissen besluiten zowel Belim als Salvia een andere weg in te slaan en is hun toekomst (nog) ongewis.

Overleven van Dirk Warnaar is het boeiende eerste deel van het fantasy tweeluik Ashan.

Tijdens het lezen van Overleven kwam ik tot de ontdekking dat ik er, onbewust, eigenlijk vaak van uit ben gegaan dat er achter een fantasy titel een aaneenschakeling van actie verborgen gaat. Dat dat niet zo is, had ik natuurlijk kunnen weten en dat een verhaal dat ook niet per se nodig heeft om spannend te zijn, maakt Dirk Warnaar met dit boek wel duidelijk.

In Overleven is dan ook voldoende andersoortige spanning te vinden. Het verhaal staat bol van intriges, corruptie, slimme dealtjes en verraad. De manier waarop de wereld van Ashan (Belim) is samengesteld, leent zich uitstekend voor allerlei mentale uitdagingen, en de handelwijzen, ambachten en zakelijke activiteiten zijn op slimme wijze opgezet en beschreven.

Het verhaal volgt vooral Ashan, maar ook Salvia en Varas komen regelmatig aan bod. Hierdoor krijg je een breed perspectief, leer je de wereld echt kennen en kom je te weten hoe deze drie personages naar hun omgeving en leven kijken. Naast de hoofdpersonen zijn er nog een hoop andere, aangename en onaangename, personages te ontdekken die het verhaal schwung geven en compleet maken.

Overleven van Dirk Warnaar is deels een verhaal over het overleven in een wereld waarin corruptie en sociale ongelijkheid hoogtij vieren en deels een verhaal over vriendschap, liefde, je eigen plek creëren en ontdekken wie je bent en wilt zijn. Ashan deel 1 krijgt 4 sterren van mij.

celtica

★★★★
OverlevenTitel: Overleven | Serie: Ashan – deel 1 | Auteur: Dirk Warnaar | Uitgeverij: Celtica Publishing | Categorie: Fantasy | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 430 pagina’s | ISBN13: 9789491300998 | Verkrijgbaar sinds: juni 2019 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 23-09-2021 | Prijs: €17,95 en e-book €7,95 | Bestellen

2 reacties

  1. Wat leuk om je recensie te lezen, en om te zien dat ik op je over hebt weten te brengen wat ik met het verhaal heb bedoeld. Overigens is in deel 2 naar mijn idee voldoende actie te vinden, zonder de diepgang te verliezen. Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt.

    Like

    • Heel graag gedaan, ik heb echt genoten van het boek. Het was erg leuk om weer eens te ontdekken dat er vele manieren zijn om een verhaal spannend te maken. Deel 2 ligt al te wachten om te worden gelezen 😊.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.