Perfecte stilte


Perfecte stilteRecensie Perfecte stilte door Hannie van Grol:
Het vierde deel in deze ‘perfecte’ serie

In dit vierde deel is voor het speurdersduo Ava Turner en Luc Callanach weer een prominente rol weggelegd. Ava heeft intussen promotie gemaakt en is de leidinggevende geworden van Luc. Ava zelf heeft verantwoording af te leggen aan commissaris Overbeck, die bij bijna iedereen bekend staat als ‘opperheks’ door haar harde en vaak meedogenloze aanpak. Ava heeft dan ook regelmatig confrontaties met haar en ze weet haar in haar reacties behoorlijk van repliek te dienen, wat Ava in eerste instantie duur te staan komt.

Aan de rand Van Edinburgh wordt het zwaar toegetakelde lichaam van een jong meisje gevonden. Haar witte jurk is doordrenkt met bloed en uit haar buik en rug zijn stukken huid weggesneden. De waarnemend patholoog-anatoom en het hele rechercheteam staan voor een raadsel. Korte tijd later wordt een tweede vrouw gevonden onder gelijke omstandigheden. Nu wordt ook een kinderwagen aangetroffen met een kind erin, maar ook een pop gemaakt van de stukken huid van de eerder gevonden vrouw. Hierin zit een bijbeltekst verborgen. De raadsels stapelen zich op.

De zoektocht gaat verder. Dan wordt de lesbische vriendin van Ava, professor Natasha Forge, geconfronteerd met de verdwijning van een van haar studentes met wie ze een goede band had. De cases komen voor het grootste gedeelte overeen, maar de genadeloze moordenaar lijkt geen fouten te maken en het spoor loopt opnieuw dood. Tegelijkertijd worden in de stad daklozen zwaar beschadigd, ze worden ‘getekend’ door Zorro. Een grote snee in de vorm van een Z blijkt ingekerfd te zijn op hun gezichten. Ook deze zaak krijgt van het team alle aandacht.

De twee verhaallijnen spelen door elkaar heen, maar nergens is onduidelijk over welke zaak er geschreven wordt. Ook zijn enkele hoofdstukken vanuit het perspectief van de ontvoerde vrouwen geschreven. Daarin lijkt de lezer al een voorsprong te hebben op het politieteam, maar tot op het eind blijft onduidelijk hoe de ware toedracht hiervan is. De kwellingen die de vrouwen doormaken, zijn zeer gruwelijk. Dat is een groot verschil met deel drie uit deze serie. Stond in het vorige deel vooral de psychologische diepgang op de voorgrond, in dit deel beschrijft de auteur zowel diverse gruwelijkheden als psychologische diepgang. Een sterk staaltje schrijfkunst, dat zorgt voor een niet te overtreffen ‘perfectie’.

Net zoals in de eerdere drie delen word je in dit boek ook weer geconfronteerd met een zeer vlotte schrijfstijl die tevens zeer beeldend aandoet. Hoewel de delen apart van elkaar te lezen zijn, verdient het de voorkeur om met deel 1 te beginnen, omdat dan de ontwikkelingen rond het team, en in het bijzonder rond Ava en Luc, beter te volgen zijn.

De spanningsboog blijft gespannen, zodat je door wilt blijven lezen om te weten te komen, hoe de plot in elkaar zit. En helemaal op het eind word je nog eens getrakteerd op een totaal onverwachte ontwikkeling. Perfecte stilte, weer een zeer toepasselijke titel, is een aanrader voor de liefhebbers van thrillers met de nodige horrormomenten en een knap beschreven daderprofiel, waarbij de schrijfster je tot het eind toe weet te verrassen en in spanning te houden. En dan is het reikhalzend uitzien naar het vijfde deel, Perfecte misdaad, dat in 2022 zal verschijnen. Want als je eenmaal kennis hebt gemaakt met de boeken van Helen Fields, wil je niet meer loslaten, zeker ook omdat de wel-niet relatie van Ava en Luc blijft intrigeren.

★★★★★
Perfecte stilteTitel: Perfecte stilte | Leesfragment | Auteur: Helen Fields | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Categorie: Thrillers, misdaadromans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 448 pagina’s | ISBN13: 9789026355752 | Verkrijgbaar sinds: 07-09-2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie:  25-09-2021 | Prijs: € 16,99, e-book € 11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.