Wat is jouw beroep?


Wat is jouw beroepRecensie Wat is jouw beroep? door Jolanda Kalkman:
Als ik groot ben, word ik…

Weet jij al wat je later wilt worden? Er zijn zoveel leuke beroepen! Vraag je aan een jong kind wat het graag wil worden, dan hoor je vaak: juf, brandweerman, dokter of mama. Maar wanneer je ouder wordt, kom je erachter dat er ontzettend veel andere leuke beroepen zijn! Dit boek helpt je te laten zien wat er allemaal bestaat.

Wat is jouw beroep? is een ontzettend leuk en leerzaam boek. Aan de hand van 17 verschillende thema’s kun je ontdekken welke verschillende beroepen er allemaal zijn.

Zo denk je bij een theater al gauw aan de acteur, toneelmeester of regisseur. Maar wist je dat er ook coupeuses, technici of ouvreuses aan het werk zijn?

Of misschien wil je wel in een museum gaan werken als antropoloog, conservator of suppoost.

Je kunt zelf bladeren in het boek en bij een onderwerp dat je leuk vindt, zelf gaan lezen wat er allemaal rondom te doen valt. Of je laat je meenemen door Olle de hond. Olle weet namelijk zelf ook nog niet precies welk beroep hij het leukst vindt. Daarom neemt hij jou graag mee naar de plekken waar hij graag komt om te ontdekken wat er allemaal bestaat. Zo ga je samen met Olle aan boord van een cruiseschip, bezoeken jullie samen een hogere school of neemt hij je mee uit logeren in een hotel.

Het eerste wat mij opviel aan dit boek, zijn de vele kleine, leuke scènes die zich afspelen in tekeningen. Wanneer je ernaar kijkt, zijn sommige echt heel grappig. Het boek is steeds zo gemaakt dat je eerst een omgeving hebt, bijvoorbeeld het ziekenhuis, die over twee bladzijden is getekend. Daarin worden verschillende beroepen benoemd. Een groot aantal van die beroepen wordt extra toegelicht op de volgende twee bladzijden. Waar goed over nagedacht is, is dat de scènes daar verdergaan. Zo zie je bijvoorbeeld bij de verloskundige eerst nog een aanstaande moeder, bij de uitleg over dit beroep is het kindje geboren.

Ik heb dit boek samen met mijn dochter (6) bekeken. Zij vond het ook een erg leuk boek om in te kijken. Ze moest ook vaak lachen om de kleine grapjes in de tekeningen. We deden het zo, dat zij mij aanwees om welk beroep het ging en ik het beroep aan haar voorlas of uitlegde. Vaak deed ik dit in eigen bewoordingen, omdat er in de uitleg behoorlijk wat moeilijke woorden staan. Dat is wel een minpunt aan dit verder erg leuke en leerzame boek. Wat ook jammer is, is dat niet alle beroepen verder worden toegelicht. Hierdoor blijven ook voor mij beroepen zoals dispatcher, ouvreuse en boomoperator onbekend. En natuurlijk wilde mijn dochter over juist deze beroepen alles weten!

Maar ondanks dit is het toch een heel leuk en leerzaam boek geworden waarin mijn dochter en ik met veel plezier hebben gekeken en gelezen. Ze vond het ook erg leuk om steeds naar Olle op zoek te gaan. Hij is echt een leuke toevoeging. En om zijn laatste vraag te beantwoorden: Mijn dochter denkt dat ze later een kinderkapper gaat worden of dokter!
Veltman logo

★★★★
Wat is jouw beroep bolTitel: Wat is jouw beroep? Als ik groot ben, word ik… | Inkijkexemplaar | Auteur: Silvie Sanza | Illustrator: Milan Stary | Oorspronkelijke titel: What’s Your Job? | Uitgeverij: Veltman | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 72 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789048319688 | Verkrijgbaar sinds: mei 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 4-3-2022 | Prijs hardcover: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.