De verloren jongen


De verloren jongenRecensie De verloren jongen door Hannie van Grol:
Sterk eerste deel van de Julia Menken-serie

Al in 2017 verscheen dit deel op Storytel, in 2018 en 2020 verschenen deel 2 en 3. Met deze serie won Chantal van Mierlo de Award voor beste Storytel Original. De verloren jongen is sinds kort in boekvorm verschenen, deel 2 verschijnt in maart en deel 3 in juni.

Hoofdpersoon Julia Menken is gedragsdeskundige. En in die hoedanigheid werkt ze alleen nog aan cold cases bij de landelijke eenheid in Zoetermeer, omdat ze zich na een traumatische ervaring van vijf jaar geleden zich niet meer met actuele zaken bezig wil houden. Maar dan wordt ze gesommeerd om de zaak van een 15-jarige vermoorde jongen op zich te nemen. De Officier van Justitie, Maarten Brouwer, die ook betrokken was bij die gebeurtenis van vijf jaar geleden, wil per se haar hiervoor inzetten. Onder protest aanvaardt ze deze opdracht.

Ze komt terecht in een politieteam dat haar zeer sceptisch benadert. Haar bevindingen worden met veel argwaan beluisterd en soms zelfs genegeerd. Standvastig als ze is, zet ze door, vastbesloten deze zaak tot een goed einde te brengen. Deze vasthoudendheid zorgt er ook voor dat haar privéleven onder grote druk komt te staan. Haar man Daniel heeft sinds enige tijd te maken met een burn out en haar twee kinderen Mees en Evi missen haar erg, omdat ze zo vaak afwezig is. Is Julia in staat ondanks alle tegenwerking en privéomstandigheden de dader(s) op te sporen.

De verloren jongen is een gruwelijk spannend verhaal met ijzingwekkende details. Vanaf het allereerste moment word je in het verhaal gezogen en het laat je niet meer los. Langzaamaan worden er meer details prijsgegeven over de gebeurtenis van vijf jaar geleden en de spanning die daardoor ontstaan is tussen Maarten en Julia. Stukje bij beetje wordt er ook meer ontdekt over de moordenaar. Ook dat zorgt ervoor dat je geboeid blijft doorlezen.

Chantal van Mierlo heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl, met soms haast poëtische uitspraken, wat het leesplezier alleen maar naar een hoger niveau tilt. De verloren jongen kent een goede opbouw met een verrassende en tragische ontknoping. De spanning blijft tot de laatste pagina bestaan en je wilt eigenlijk meteen verder met deel 2, omdat je je afvraagt hoe Julia haar leven verder op zal gaan pakken.

De verloren jongen is een spannende thriller met een goed uitgewerkte dosis psychologie. De keuzes van Julia zijn niet altijd heel goed doordacht, maar je kunt er wel begrip voor opbrengen, wat haar tot een menselijk personage maakt. Ook het balanceren tussen werk en privé maakt het boek tot meer dan alleen een spannende thriller.

De verloren jongen is een spannende, hier en daar gruwelijke, thriller die je aandacht blijvend gevangen houdt. Chantal van Mierlo heeft een gedegen studie gemaakt van het werk van een profiler in combinatie met het speurwerk van het politieteam, wat een geloofwaardig verhaal heeft opgeleverd. Een echte aanrader met gelukkig nog twee delen te gaan!
De crime compagnie

★★★★★
De verloren jongen bolTitel: De verloren jongen | Serie: Julia Menken- deel 1 | Auteur: Chantal van Mierlo | Uitgeverij: De Crime Compagnie | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback | 376 pagina’s | ISBN13: 9789461095961 | Verkrijgbaar sinds: januari 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 18-03-2022 | Prijs: €7,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.