Waar moest ik je zoeken


Waar moest ik je zoekenZoektocht naar een vader

Nicole van Os (1969) schrijft haar debuut met Waar moest ik je zoeken. Ze doet in dit boek verslag van haar jeugd met een alleenstaande ouder. Zelf is ze getrouwd en moeder van twee zoons. Omdat ze niet begrijpt hoe het mogelijk is dat haar jeugd zo traumatisch is verlopen, gaat ze op zoek naar haar vader. Op vierjarige leeftijd verdween hij uit haar leven. Na een ernstig auto-ongeluk moest hij lang revalideren, maar daarna keerde hij nooit meer terug.

Ze bleef achter met een labiele moeder, die haar als kind traumatische ervaringen bezorgde door haar grillen en haar onredelijke gedrag. Het zorgde ervoor dat ze altijd op haar hoede was, waakzaam om de stemmingen van haar moeder aan te voelen en erop te anticiperen. Elk contact dat haar moeder zocht met haar vader, werd door hem genegeerd. De consequenties van een jeugd zonder vader en een labiele moeder speelden lange tijd in haar leven een grote rol.

Waar moest ik je zoeken is het levensverhaal van de auteur. Het boek is ingedeeld in twee delen. In deel 1 lezen we fragmenten uit de jeugd, wat er gebeurde toen ze vier jaar was, hoe ze opgroeide zonder vader en hoe ze gekweld werd door het onvoorspelbare gedrag van haar moeder. In deel 2 beschrijft ze de zoektocht naar haar vader. Ze roept daarvoor de hulp in van stichting Fiom, die zich bezighoudt met afstammingsvragen. Uiteindelijk wordt haar vader gevonden en ze krijgt de gelegenheid hem op te zoeken. Die confrontatie zal veel oud zeer oproepen en nieuwe onvoorziene situaties creëren.

Waar moest ik je zoeken is een vlot leesbaar verhaal geworden. Het eerste deel van het boek doet wat fragmentarisch aan, maar in het tweede deel zit er meer lijn in. Vanaf het begin intrigeert het boek: van een kind zonder vader en een labiele moeder naar een volwassen vrouw die op onderzoek uitgaat naar de gevolgen van haar jeugd. Met haar verhaal wil ze steun bieden aan anderen die in een soortgelijke situatie zijn opgegroeid. Het is een onderwerp dat nog niet zo heel veel aandacht heeft gehad, maar wel vaak voorkomt. De herkenning kan een steun zijn voor lezers, maar ook een aansporing om zelf op zoek te gaan naar je afstamming.

Waar moest ik je zoeken is een openhartig en kwetsbaar verslag over de gevolgen van een eenoudergezin. Hoewel de auteur niet zwelgt in zelfmedelijden, voel je tussen de regels door de emoties die bij haar opkomen en de strijd die ze voert om zich te ontworstelen aan haar traumatische jeugd. Het boek kan een steun zijn voor lotgenoten, maar ook verhelderend werken voor hulpverleners. Kortom, een aanrader voor iedereen.

Elikser logo

★★★★
Waar moest ik je zoekenTitel: Waar moest ik je zoeken | Auteur: Nicole van Os | Uitgeverij Elikser | Categorie: waargebeurde verhalen | Verkrijgbaar als paperback | 199 pagina’s | ISBN13: | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 23-04-2022 | Prijs: €19,50 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.