Lise


LiseHoe kan ze weten wat ze weet?

Hij ontmoet haar in een cafetaria, waarna ze opnieuw afspreken. Bij deze ontmoeting waarschuwt ze hem om niet met de metro naar huis te gaan.

Hij is sceptisch maar zij dringt aan. Hierdoor besluit hij om dan toch maar naar huis te lopen. Die dag vindt er een bomaanslag plaats op de metro waar hij in zou hebben gezeten.

“Er zijn zonet mensen gestorven, dat is verschrikkelijk, en bij een aanslag dan nog. Maar veel erger – voor mij toch – is dat ik bij de slachtoffers had kunnen zijn … “-Nellie Mandel

Ook een aantal van haar latere voorspellingen komen uit. Lise wil er liever niet over praten en misschien wil hij het liever ook niet weten.

Lise is een raadselachtig kort verhaal, geschreven door Nellie Mandel. Nellie Mandel is een pseudoniem.

De auteur vertelt het verhaal vanuit een verteller, wiens naam in dit boek niet genoemd wordt. Als ik heel eerlijk ben, word ik daar, gek genoeg, altijd een beetje onrustig van en bekruipt mij bij die verhalen het gevoel dat ik iets heb gemist. Toch kon ik juist dat gegeven in dit geval wel waarderen, omdat het hier iets toevoegt aan de mysterieuze sfeer die het verhaal omgeeft.

Het personage van Lise laat zich, net als het verhaal zelf, niet zo makkelijk in een hokje vatten. Je krijgt de indruk dat ze telkens verschijnt en weer verdwijnt, zonder dat jij en de verteller haar beter leren kennen. Zij en de gebeurtenissen die haar omgeven, blijven grotendeels ongrijpbaar. De auteur weet de geheimzinnigheid goed en consequent vast te houden.

Lise van Nellie Mandel speelt met het verklaarbare en het onverklaarbare. De auteur zet daarmee niet alleen de verteller aan het denken, want na de laatste zin vroeg ik me ook even af, of ik de essentie van het verhaal te pakken had of dat er misschien tussen de regels door toch nog meer te vinden was. Hierdoor bleef Lise nog een poosje na het einde in mijn gedachten. Dit mysterieuze korte verhaal krijgt 3.5 sterren van mij.

Books en Butterflies

★★★
LiseTitel: Lise | Auteur: Nellie Mandel | Uitgeverij: Books and Butterflies | Categorie: thrillers | Verkrijgbaar als: e-book | 22 pagina’s | ISBN13: 9789464510881 | Verkrijgbaar vanaf: april 2022 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 09-05-2022 | Prijs: e-book €5,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.