Monumenten


MonumentenLiefde tijdens een tocht door Amerika

Peter den Hollander is de initiatiefnemer van uitgeverij De rieten stoel. De missie van deze uitgeverij is het uitgeven van verhalend proza. De schrijvers die zich aanmelden, zijn tevens redacteur, ze beoordelen elkaars werk. Peter den Hollander is oud-docent Nederlands, hij schrijft, musiceert en houdt zich bezig met filosofie. Als singer-songwriter heeft hij al een cd opgenomen met eigen werk.

Monumenten is een liefdesverhaal dat zich afspeelt in de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Julian, uit Nederland, en Susan, uit Zwitserland, zijn beiden zomerkampbegeleiders. Als ze elkaar in Amerika ontmoeten, besluiten ze samen verder te gaan op hun ontdekkingstocht van Amerika. Natuurlijk kan de liefde tussen hen beiden niet uitblijven.

Monumenten is een kort verhaal, waarin veel over Amerika en zijn bezienswaardigheden verteld wordt. De tocht door de Grand Canyon wordt beeldend beschreven. Het begin van het verhaal voelt als een opsomming. Alle plekken waar ze lopen, verblijven, zich naartoe verplaatsen worden allemaal stuk voor stuk genoemd. Dit verandert als ze in de buurt van de Grand Canyon komen. Daar lezen we meer over de zware tocht, de emoties die een rol erbij spelen en de opbloeiende liefde tussen de twee hoofdpersonen. Het eerder gedeelte voelt daardoor oppervlakkig en niet doorleefd aan.

Peter den Hollander heeft een bijzondere stijl van schrijven. Zijn liefde voor filosofie is hier en daar duidelijk aanwezig. Af en toe lardeert hij zijn verhaal met poëtische teksten:
‘De aarde heeft de zon de rug toegekeerd en waadt nu in het maanlicht. De grote volle kaas passeert traag het ravijn.’

Jammer is wel de fout in de tijd die erin is geslopen. De tijd voor de terugweg na de overnachting in de Grand Canyon bedraagt acht uur. Na de constatering dat het tien over zes is, wordt geconcludeerd dat als ze om half zes weggaan, ze om half twee terug zijn bij de bushalte.

De titel Monumenten doet het verhaal eer aan, er worden veel Amerikaanse bezienswaardigheden genoemd. Hoewel het begin wat oppervlakkig aandoet en vol opsommingen zit, wint het vervolg aan meer inhoud. Het korte verhaal kent een open einde.

In de rieten stoel

★★
MonumentenTitel: Monumenten | Auteur: Peter den Hollander | Uitgeverij: In de rieten stoel | Categorie: romans, liefdesverhaal | Verkrijgbaar als e-book | 47 pagina’s | ISBN13: 9789083127828 | Verkrijgbaar sinds: december 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 11-05-2022 | Prijs: e-book €6,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.