100% mijsje


mijsjeZijn wie je hoort te zijn.

Op school kan Nikkie niet helemaal zichzelf zijn. Haar beste vriendin en haar familie weten allemaal dat ze een meisje is, maar veel mensen zien alleen maar dat ze niet als meisje geboren is.

“Het ligt nog altijd ergens onderin de kast, als een herinnering aan die allereerste dag dat ik eindelijk helemaal mezelf mocht zijn. Mama en Samantha kijken al even blij op de foto, al herinner ik me dat papa het destijds best nog wel een tijdje moeilijk heeft gehad …..”-Barbara M. Veenman

Daniël is net naast Nikkie komen wonen. Zijn ouders zijn gescheiden en hij mist zijn vader. Vooral als hij dat ene speciale boek wil lezen. Want als hij zelf leest en schrijft, doen de letters hele rare dingen.

Als Daniël Nikkie ziet, vindt hij haar het mooiste meisje dat hij ooit heeft gezien. Wanneer ze elkaar proberen te helpen, krijgen ze een band waar ze allebei sterker van worden.

100% mijsje van Barbara M. Veenman is een gevoelig en toegankelijk geschreven jeugdboek over het vinden van de kracht om te zijn wie je bent en wilt zijn.

Barbara M. Veenman vertelt haar verhaal op een toon die de jonge lezer in staat stelt om alles goed te kunnen volgen, terwijl de oudere lezer niet het gevoel krijgt een kinderlijk verhaal aan het lezen te zijn. Daardoor kan er door een brede lezersgroep van 100% mijsje worden genoten. En dat is goed, want de inhoud van het boek is belangrijk en verdient alleen daarom al een groot publiek.

100% mijsje gaat over twee kinderen die niet helemaal hetzelfde zijn als hun klasgenootjes. En alhoewel eigenlijk helemaal niemand hetzelfde is, krijgen sommige (jonge) mensen helaas toch te maken met pesters en andere obstakels. Zo moet Daniël leren omgaan met de scheiding van zijn ouders en de ontdekking dat hij dyslectisch is. En Nikkie is geboren als jongen, terwijl ze zich altijd al een meisje heeft gevoeld. Barbara M. Veenman zorgt dat je, ook als je nog nooit zulke lastige momenten hebt doorgemaakt als de dappere hoofdpersonen, een idee krijgt van de emoties en de problemen die kunnen worden gevoeld en/of ervaren.

100% mijsje is echter geen dramatisch verhaal. Het is zeker mooi en aangrijpend, maar ook gewoon ontzettend leuk om te lezen. Je bent namelijk getuige van een nieuwe vriendschap en van iemands eerste verliefde gevoelens. Je ontdekt dat er tegenover nare pesters die niet buiten hokjes kunnen kijken, de onvoorwaardelijke steun van vrienden en familie staat. Je ziet onbegrip veranderen in begrip en je leest dat er ook respectvol wordt omgegaan met mensen die even wat langer moeten wennen aan situaties die nieuw of anders zijn.

100% mijsje van Barbara M. Veenman is een fijn en lief jeugdboek over een moedige jongen die schrijver wil worden, maar niet zo makkelijk leest en schrijft en over een al even moedig meisje dat niets anders wil dan zichzelf zijn. Dit mooie verhaal vol heldhaftige mensen krijgt 4.5 sterren van mij.

Aspekt

★★★★
mijsjeTitel: 100% mijsje | Auteur: Barbara M. Veenman | Uitgeverij Aspekt  | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 182 pagina’s | ISBN13: 9789464248234 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: | Prijs: €18,95 en e-book €8,95

Instagram In de Boekenkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.