Een zeker verleden


Een zeker verledenOp zoek naar je identiteit

Peter den Hollander, de oprichter van uitgeverij In de rieten stoel, heeft met Een zeker verleden een filosofisch getint verhaal geschreven, waarin het erom gaat op zoek te gaan naar je ware zelf. De hoofdpersoon Maurits doet dat aan de hand van een zoektocht naar het verleden van een vrouw die verongelukt is en die hij nooit heeft gekend. Tijdens deze zoektocht duikt hij ook in zijn eigen verleden en door zijn herinneringen toe te laten, komen we veel te weten over deze persoon.

Maurits wil het leven van Judith begrijpen. Hij bezoekt daarvoor vriendinnen van vroeger, haar ouderlijk huis, correspondeert met haar broer in Canada, neemt contact op met een huisgenote in Amsterdam en vertrekt zelfs naar Griekenland om de laatste sporen van Judith na te gaan. Tussen deze episodes door worden de herinneringen van Maurits verteld. Dit gebeurt in de derde persoon, terwijl de stukken waarin de zoektocht naar Judith voorkomt, vanuit het perspectief van Maurits zijn geschreven in de ik-vorm. We ontdekken daarin dat heel veel van de belevenissen van Judith gespiegeld worden in het verleden van Maurits. Zijn leven wordt gekenmerkt door eenzaamheid en verlating, wat we ook tegenkomen bij Judith.

Beide levens hebben overeenkomsten. Maurits leert zichzelf beter kennen door op zoek te gaan naar de belevenissen van Judith in haar korte leven. Een zeker verleden verspringt regelmatig van perspectief, maar omdat het verleden van Maurits vanuit de derde persoon wordt verteld, is het duidelijk in welke tijd we dan aanbeland zijn. De relatief korte hoofdstukken lezen vlot weg en de schrijfstijl van Peter den Hollander is prettig en toegankelijk. Het boek doet enigszins mysterieus aan, er ontstaan tijdens het lezen diverse vragen die geleidelijk aan beantwoord worden, hoewel er op het eind nog wel losse eindjes over zijn.

Een zeker verleden is een verhaal dat intrigeert om het verband tussen de twee levens van Judith en Maurits te gaan begrijpen. Maar eigenlijk staat de zoektocht naar de eigen identiteit van Maurits op de voorgrond. Op een bijzondere manier beschrijft de auteur hoe Maurits dit aanpakt, een originele vondst van de schrijver. De karakters van de diverse personages worden redelijk uitgediept, hier en daar bestond het verlangen er nog wat meer over te weten te komen. Al met al is Een zeker verleden een kort verhaal dat boeit door het thema en aan de andere kant vraagt om verdieping van de karakters.
In de rieten stoel

★★★
Een zeker verledenTitel: Een zeker verleden | Auteur: Peter den Hollander | Uitgeverij: In de rieten stoel | Categorie: literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 96 pagina’s | ISBN13: 9789402109108 | Verkrijgbaar sinds: december 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 17-05-2022 | Prijs: €14,95 en e-book € 6,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.