De plot


De plotIs er sprake van plagiaat?

Jean Hanff Korelitz schreef eerder al twee boeken die beide verfilmd zijn. Haar nieuwste boek is De plot. Het verhaal gaat over de schrijver Jacob Finch Bonner, die al eerder een succesvolle roman schreef. Maar daarna lukte het hem niet om zijn succes verder uit te bouwen. Om zich toch met schrijven bezig te houden, verbindt hij zich als docent aan een opleiding voor schrijvers in spe. Op zekere dag krijgt hij een student die hem laat weten dat hij een roman gaat schrijven die zijn weerga niet kent. De docent is behoorlijk onder de indruk als hij hoort hoe het verhaal in elkaar zit, maar de roman verschijnt nooit in de publiciteit.

Op zekere dag, jaren later, ontdekt Jacob Finch Bonner dat de student overleden is. Dan grijpt hij de kans om zelf het verhaal te gaan schrijven en niet te vermelden dat het idee van Evan Parker, zijn student van jaren geleden, afkomstig is. Deze roman, Crib genaamd, wordt een wereldwijd succes. Er is al sprake van verfilming en overal gonst de naam van Jacob Finch Bonner in het rond. Maar dan ontvangt hij op een dag een anonieme mail met de tekst: ‘Je bent een dief.’ Koortsachtig begint hij een zoektocht naar de afzender zonder succes. Van de familie van Evan Parker schijnt niemand meer in leven te zijn. Wie kan op de hoogte zijn van deze plot die hij gebruikt heeft voor zijn succesvolle boek?

De plot leest aangenaam vlot, de spanning wordt langzaam opgevoerd en je bent samen met de schrijver op zoek naar hoe het mogelijk is dat er een anoniem persoon op de hoogte is van dit verhaal. De minutieuze zoektocht van Jacob Finch Bonner wordt heel precies uit de doeken gedaan en nergens wordt dit als te gedetailleerd ervaren. Het boek blijft boeien en je leeft mee met de dreiging die er uitgaat van de mails die elkaar op blijven volgen en die steeds meer openbaar maken over het stelen van het idee van iemand anders. Zijn schrijverscarrière komt danig in gevaar.

De plot kent een geniale opbouw. In vier delen wordt het verhaal verteld, telkens afgewisseld met een gedeelte uit de roman Crib, zodat we langzaam ingewijd worden in de plot die het idee was van zijn vroegere student. De gedegen zoektocht levert uiteindelijk resultaat op, maar dan wordt de lezer verrast door een onverwachte wending in het boek De plot, fenomenaal gedaan. Wat een magistrale en originele roman!

De schrijfstijl is prettig en heel toegankelijk met af en toe een toon van onderkoelde humor. De karakters zijn goed uitgediept, vooral de beweegredenen van Jacob Finch Bonner worden goed beschreven. Vooral het originele thema van deze roman die de plot beschrijft van het verhaal van de student is uitzonderlijk goed gevonden. We krijgen een goed inzicht in het leven van een schrijver die geen inspiratie heeft, een ‘oplossing’ hiervoor vindt en dan ondergedompeld wordt in een wereld vol dreiging.

De plot is een echte aanrader, die de volle vijf sterren verdient!

Borgerhoff

★★★★★
De plotTitel: De plot | Auteur: Jean Hanff Korelitz | Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts | Categorie: Literaire romans | Verkrijgbaar als paperback | 396 pagina’s | ISBN13: 9789463936767 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 29-05-2022 | Prijs: €27,99 | Bestellen

Storytel header

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.