De weduwen


De weduwenDerde thriller rond Vanessa Frank

Pascal Engman is journalist voor diverse Zweedse kranten. Patriotten was zijn debuut en meteen een groot succes. Daarna startte hij zijn serie met Vanessa Frank, rechercheur in Stockholm, in de hoofdrol. De weduwen is het derde deel in deze serie, maar is zeker goed te lezen als je de voorafgaande delen nog niet gelezen hebt. Bepaalde ontwikkelingen heb je wel gemist, maar door de verwijzingen naar het verleden in dit verhaal, wordt veel je al snel duidelijk.

In een park in Stockholm worden twee lichamen gevonden. Het ene is van een politieagent en het andere van een onbekende vrouw. In eerste instantie spitst het onderzoek zich toe op de dood van de politieagent, maar als blijkt dat de onbekende vrouw als laatste het nummer van Vanessa Frank heeft gebeld, krijgt ook deze zaak meer aandacht, vooral door Vanessa Frank zelf. Het blijkt namelijk dat zij het slachtoffer wel gekend heeft, er zelfs een goede band mee had. Alleen is het onduidelijk waarom deze vrouw weer in Zweden was en welke geheimen ze nog meer met zich meedroeg. Kende Vanessa haar dan toch niet zo goed?

Een andere verhaallijn in De weduwen gaat over Axel Grystad. Als zijn zoontje aangereden wordt en de bestuurder doorrijdt, is hij vastbesloten wraak te nemen op deze chauffeur. Hij start zijn eigen onderzoek en doet verrassende ontdekkingen. Later in het boek blijkt dat alles met elkaar in verband staat. Ook de andere personages die hun opwachting maken in het verhaal, hebben een link met de uiteindelijke plot. Omdat we de gebeurtenissen uit verschillende perspectieven lezen, krijgen we een brede kijk op alle ontwikkelingen.

Omdat er zoveel personages ten tonele worden gevoerd, is het vooral in het begin even opletten met wie we te maken hebben, maar als het verhaal vordert, is dat geen enkel probleem meer. De korte hoofdstukken worden vaak afgesloten met een cliffhanger waardoor je steeds geneigd bent om door te lezen om achter de ware toedracht te komen. De spanning in het boek is dan ook prima opgebouwd. Alle personages die voorkomen in De weduwen en alle verhaallijnen komen uiteindelijk bij elkaar in een zinderend slot. Gaat het Vanessa lukken om de aanslag die dreigt, op tijd te stoppen?

In haar onderzoek dat Vanessa Frank op eigen houtje voortzet, omdat ze door de betrokkenheid bij de vermoorde vrouw van de zaak werd gehaald, leren we haar kennen als een eigenzinnige dame die zich niet laat stoppen door meningen van leidinggevenden. Bovendien leidt haar eigen aanpak er wel toe dat ze ontdekt dat er sprake is van een terroristische organisatie die een aanslag voorbereidt.

De karakters van alle personages zijn goed uitgewerkt. Het is de auteur zelfs gelukt om begrip te kweken voor de drijfveren van de IS-leden, heel knap gedaan. Alle personen krijgen een podium en worden nergens veroordelend neergezet. Door de vlotte schrijfstijl van Pascal Engman leest De weduwen als een trein. Mocht je de twee eerdere delen van deze serie niet gelezen hebben, dan word je door dit boek nieuwsgierig gemaakt naar de voorgeschiedenis van Vanessa Frank, maar zeker ook naar eventuele vervolgdelen rond haar persoon.

De uitspraak van Camilla Läckberg: ‘Pascal Engman is de nieuwe thrillerkoning van Zweden’ wordt in De weduwen alleen maar bevestigd. Dit boek smaakt naar meer en is echt een aanrader voor liefhebbers van Scandi-thrillers.
Volt logo

★★★★
De weduwenTitel: De weduwen | Auteur: Pascal Engman | Uitgeverij Volt | Categorie: Scandinavische thrillers  | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 432 pagina’s | ISBN13: 9789021423463 | Verkrijgbaar sinds: mei 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 03-06-2022 | Prijs: € 21,99, e-book € 12,99 | Bestellen

Storytel header

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.