What is love?


what is loveTwee gedichtenbundels, een Nederlandse en een Engelse versie

Jay A. Lecton is van Hindoestaanse afkomst, maar is geboren en getogen in Suriname. Al vanaf haar 15e schrijft ze in haar dagboek om uiting te geven aan haar gevoelens. Later gaat ze over tot het schrijven van gedichten die, zoals ze zelf aangeeft, in een spontane opwelling ontstaan. Beide bundels hebben dezelfde inhoud. Gevoelsmatig lopen de Engelse gedichten wat soepeler. Het is onduidelijk welke versie ze oorspronkelijk als eerste schreef, maar de Engelse tekst loopt ritmisch prettiger en sommige woorden geven net iets meer inhoud aan dan de Nederlandse woorden.

Het boek start met een voorwoord waarin de auteur aangeeft dat ze hoopt dat de lezer net zoveel plezier heeft aan het lezen van de gedichten als zijzelf had bij het schrijven ervan. Dan volgen er 20 gedichten. Het laatste gedicht is een ode aan haar afkomst en ook geschreven in het Hindi. De vertaling staat erna opgenomen.

In haar gedichten stelt ze veel vragen naar de essentie van het leven, vragen naar leven, dood, God en onder andere natuur. Ze geeft geen antwoorden, maar suggereert wel richting. Sommige gedichten bevatten humor en een levenswijsheid, zoals De gele kanarie en de papegaai of Ode aan de wiskundeleraar. Andere gedichten stralen wanhoop uit, maar een verbindend thema dat eigenlijk uit alle gedichten spreekt, is de liefde die onvoorwaardelijk is en uiteindelijk hoop geeft op een nieuwe toekomst. De titel What is love? sluit naadloos aan op de inhoud.

Een gedicht dat treffend de thema’s in What is love? weergeeft, is het volgende:

OP ZOEK NAAR MIJ

Tussen de aderen
van mijn vaderen
zoek ik mijzelf.

Zal ik ooit vinden
hetgeen ik zoek?

Hetgeen ik zoek
zal mij altijd blijvend raadselen.

De 20 gedichten worden besloten met een Dankwoord dat ze heel treffend eindigt met:
‘Mijn wedergeboorte in het woord is nu een feit!’

What is love? geeft in 20 gedichten de zielenroerselen weer van de auteur. Als je deze bundel wilt lezen en je hebt geen moeite met de Engelse taal, kies dan voor die versie. Die geeft net iets kernachtiger haar boodschap weer.

Vector

★★★
what is loveTitel: What is love? | Auteur: Jay A. Lecton |  Categorie: gedichten | Verkrijgbaar als paperback | 44 pagina’s | ISBN13: 9789462471061 (Nederlandse versie), 9789462472372 (Engelse versie) | Verkrijgbaar sinds: 2018 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 10-06-2022 | Prijs: € 14,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.