Branco & Julia


Branco en juliaZoektocht naar een onbekende vrouw

Gert-Jan van den Bemd brengt met Branco & Julia zijn derde roman uit nadat hij al een aantal korte verhalen had gepubliceerd. De foto op de cover roept veel vraagtekens op. Wie is deze vrouw? Gaat het verhaal hierover of is er sprake van een niet fictief verhaal?

De proloog roept nog meer vragen op en maakt je nieuwsgierig naar de rest van het boek. In deel 1 leren we de belangrijkste hoofdpersonen kennen: Branco, een kunstverzamelaar die hoopt eens een beroemd schrijver te worden en Julia, een schilderes die haar kitscherige schilderijen verkoopt. Een derde persoon die een belangrijke rol speelt is Valério, een kunstenaar die zich opwerpt als Julia’s agent. In deel 2 gaan ze gedrieën op zoek naar de onbekende vrouw op de cover.

Op de rommelmarkt van Lissabon, de Feira da Ladra, zoekt Branco regelmatig naar voorwerpen die voor een speldenprikje te koop zijn en later een vermogen waard blijken te zijn. Julia probeert in haar levensonderhoud te voorzien door haar schilderijen daar te verkopen. Op zekere dag zijn Branco en Julia tegelijkertijd geïnteresseerd in een doos met oude foto’s. Julia heeft er twee uitgezocht als Branco de doos met de rest van de foto’s voor haar neus wegkaapt. Julia schildert deze twee foto’s na, wat haar veel succes oplevert. Branco sorteert de foto’s en ziet dit als inspiratie voor het schrijven van een boek. Beiden hebben het idee de foto’s van de ander te missen. Valério zorgt op zijn gewiekste en sluwe manier voor een ontmoeting tussen beide personen, wat resulteert in de gezamenlijke zoektocht naar de onbekende vrouw Yvette, een naam die achter op een de foto’s vermeld stond.

De schrijfstijl van Gert-Jan van den Bemd maakt het boek aantrekkelijk om te lezen. De filmische beelden, de rake typeringen en de lichte humor hier en daar zorgen voor een aangenaam leesavontuur. Dat de auteur zelf schilder, verzamelaar, fotograaf en schrijver is, is duidelijk merkbaar uit dit verhaal. De situaties in het boek doen levensecht aan en laten je genieten van een fictieve gebeurtenis die zo maar waargebeurd zou kunnen zijn. Wel zijn er wat zijlijntjes die niet echt wat toevoegen aan het verhaal, maar in grote lijnen blijft het boek boeien en je aandacht gevangen houden.

De hoofdstukken in Branco & Julia wisselen telkens van perspectief zonder dat dit expliciet benoemd wordt. In het begin schept dat wat lichte verwarring, maar al gauw is duidelijk of we met Branco of met Julia te maken hebben. Regelmatig eindigt een hoofdstuk met een cliffhanger, wat ervoor zorgt dat het volgende hoofdstuk ook nog even gelezen moet worden.

De zoektocht naar de onbekende vrouw is ook een zoektocht naar de eigen identiteit van de twee hoofdpersonen. Leren zij zichzelf ook beter kennen? De karakters zijn raak getypeerd en maken een duidelijke ontwikkeling door. De kunstenaarsziel wordt genadeloos blootgelegd. De strijd tussen hoofd en hart is een belangrijk thema in dit boek. Op het einde worden we nog getrakteerd op een lichte plot, die veel beantwoordt en ook nog open eindjes achterlaat.

Branco & Julia is een intrigerende, knap geschreven roman met een origineel onderwerp, dat boeit van het begin tot het einde. Weer is een geweldig boek toegevoegd aan het oeuvre van de auteur, maar zeker ook aan de Nederlandstalige literatuur.

Manteau

★★★★
Branco en juliaTitel: Branco & Julia | Auteur: Gert-Jan van den Bemd | Uitgeverij: Manteau | Categorie: literaire roman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 272 pagina’s | ISBN13: 9789022338704 | Verkrijgbaar sinds: mei 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15-06-2022| Prijs: € 22,50, e-book € 9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.