Van een nare herinnering tot een gevaarlijke toekomst


Van een nare herinneringIn dit Nieuw Nederland voelt ze zich niet veilig.

Het is 2141 als er in Nieuw Nederland een nieuwe president wordt gekozen. Een verkiezing waar toch wel een luchtje aan zit, want bijna niemand had deze winnaar voorspeld.

“Ik slaak een geïrriteerde zucht en zie dat ook mijn ouders er gespannen bij zitten. De presidentsverkiezingen zijn belangrijk. Voor iedereen, maar vooral voor mijn ouders.”  – Paris Duivenvoorden

De nieuwe president begint met het invoeren van een avondklok en laat daar al snel andere beperkende wetten op volgen. Ineens gaat Nieuw Nederland gebukt onder een onrechtvaardig beleid.

Niet iedereen heeft door hoe gevaarlijk de nieuwe president is. Maar Lea wel. Zij weet precies waartoe hij in staat is. Ze weet alleen niet of ze er iets aan kan doen zonder alles kwijt te raken.

Van een nare herinnering tot een gevaarlijke toekomst van Paris Duivenvoorden is een spannend kort young adult verhaal over een land dat in een oogwenk verandert in een dictatuur.

Het verhaal start op de dag van de verkiezingen, als er op het moment suprême iets gebeurt dat in het Nieuw Nederland van 2141 onmogelijk werd geacht. Deze eerste kennismaking zorgt voor een pakkend begin dat je direct een gevoel van alertheid geeft, omdat je tussen de regels door bemerkt dat er meer speelt dan je op dat ogenblik weet.

Paris Duivenvoorden geeft niet onmiddellijk alles prijs, maar rekt de ontwikkelingen ook niet onnodig lang. In het begin komt een aantal personages redelijk gelaten over en dat zet je eigenlijk best aan het denken. Want wat zou jij accepteren voordat je in opstand komt? Zou je je überhaupt verzetten? Of zou je je neerleggen bij de situatie zoals die op dat moment is? Het was interessant om te ontdekken hoeveel vragen en gedachten een verhaal van deze lengte los kan maken. Hierdoor houdt de novelle je veel langer bezig dan je zou verwachten.

Van een nare herinnering tot een gevaarlijke toekomst neemt je mee in de transformatie die een land ondergaat als het in de verkeerde handen valt. En je kijkt mee met een meisje dat ineens allemaal zorgen heeft die ze daarvoor nooit had. Paris Duivenvoorden heeft een boeiend kort young adult verhaal geschreven, met personages en gebeurtenissen waar ik eerlijk gezegd toch nog wel wat meer en uitgebreider over zou willen lezen. Deze korte novelle krijgt 4 sterren van mij.

Books en Butterflies

★★★★
Van een nare herinneringTitel: Van een nare herinnering tot een gevaarlijke toekomst | Auteur: Paris Duivenvoorden | Uitgeverij: Books and Butterflies | Categorie: young adult | Verkrijgbaar als e-book | 38 pagina’s | ISBN13: 9789464510669 | Verkrijgbaar sinds: mei 2022 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 14-06-2022 | Prijs e-book: €5,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.