Rugzak met ongemak


rugzakVerwerken van het verleden

Bard Bothe kreeg op de middelbare school al het advies van zijn docent Nederlands om te gaan schrijven. Door zijn drukke leven heeft hij dat pas later waargemaakt. In Rugzak met ongemak schrijft hij het verleden van zich af. Door de hoofdpersoon Thomas Brouwer te noemen kan hij makkelijker afstand nemen van alle emoties die hiermee gepaard gingen. Zelf geeft hij aan dat het boek zowel autobiografisch als een oorlogsboek kan zijn.

Thomas Brouwer is een succesvolle zakenman en is er heilig van overtuigd dat hij nooit een burn out zal krijgen, tot het hem toch overkomt. Hij knapt af en besluit naar Engeland te gaan om zijn leven te overzien en afstand te nemen van zijn dagelijkse besognes. Al een tijdje is hij in het bezit van een pakketje met brieven en aantekeningen van zijn vader Bernard Brouwer. Hij heeft het diep weggestopt, maar als hij naar Engeland afreist, besluit hij het toch mee te nemen.

Hij neemt kennis van de inhoud en probeert zijn vader te leren kennen aan de hand van deze documenten. Heel langzaam durft hij de pijn uit zijn jeugd te erkennen en te doorvoelen. Uiteindelijk brengt hem dat de heling waardoor hij in staat is de regie over zijn leven weer in eigen hand te nemen. Op indringende wijze maakt de auteur ons deelgenoot van zijn traumatische verleden.

Rugzak met ongemak is een originele titel. Het meenemen van het pakketje in zijn rugzak laat duidelijk zien hoe de slechte band met zijn vader hem als een last op de schouders drukt. Stukje bij beetje maakt de auteur de lezer deelgenoot van wie zijn vader was, wat hem dreef, waarom hij een tijd naar Belgisch Congo ging en toch weer terugkwam, hoe hij zijn huwelijk beleefde en wat zijn rol in de oorlog was. Steeds verder dringt zich de vraag aan hem op, of zijn vader wel zijn echte vader is.

De schrijfstijl van Bard Bothe is heel toegankelijk. Jammer is dat de opbouw hier en daar wat verwarrend aanvoelt. Wat overigens weer gecompenseerd wordt door de duidelijke verdeling in vier delen. In ieder deel wordt een episode uit het leven van Thomas Brouwer beschreven. Uiteindelijk komt op alle vragen een antwoord en sla je het boek met een voldaan gevoel dicht.

Rugzak met ongemak beschrijft de zoektocht naar het blootleggen van familiegeheimen. Tevens wordt de strijd die de hoofdpersoon voert om zichzelf te leren doorgronden, duidelijk weergegeven. De vele uitstapjes die afleiden van de rode draad in het verhaal, geven soms interessante informatie over literatuur, omgeving etc, maar voegen weinig aan de inhoud toe. Ook is niet altijd even duidelijk waar het cursieve gedeelte een brief of een aantekening betreft. Omdat de schrijver zijn eigen leven verweeft met de fictieve hoofdpersoon, is de relativering merkbaar, wat lichtelijk afstandelijk aandoet.

Rugzak met ongemak is een intrigerend verhaal dat aangeeft hoe belangrijk het is pijn uit het verleden te erkennen en toe te laten, om uiteindelijk geheeld aan de rest van het leven te beginnen.

Elikser logo

★★★
rugzakTitel: Rugzak met ongemak | Auteur: Bard Bothe | Uitgeverij: Elikser | Categorie: roman | Verkrijgbaar als paperback | 274 pagina’s | ISBN13: 9789463654319 | Verkrijgbaar sinds: april 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 15-06-2022 | Prijs: € 19,50 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.