Zam de fikser


zam de fikserZamak Klopperszoon of Zam in het kort komt op een dag als Fikser in dienst van Luchtmagiër en is tevens een van de Stadsmagisters Sadusin. Zijn rol is om allerlei klusjes op te lossen waar zijn Meester hem opdracht toe geeft. In ruil voor zijn diensten ontvangt Zam hier vrije magie voor, een magiesoort waar (bijna) iedereen gebruik van kan maken, ondanks dat je geen magiër bent. Hij slaat dit op in zijn eigen persoonlijke “Wolk”. Daar kan hij zo nodig elke keer de vrije magie uithalen, maar Zam probeert hier zuinig aan te doen, want die magie wil hij het liefst gebruiken om zijn ware ouders te vinden.

De opdrachten die hij uitvoert, zijn niet altijd geheel onschuldig en brengen hem meermaals in de problemen. Wanneer hij te maken krijgt met IJzermagiër Micander weet hij dat hij moeilijkheden kan verwachten. Wanneer hij op het schavot belandt van Micander, weet de man hem hiervan te bevrijden, echter zal hij hiervoor wel een prijs moeten betalen. Met behulp van een ijzeren ring die Zam alleen kan zien, houdt de magiër hem in bedwang. En dan is er ook nog de onuitstaanbare Duny, de dochter van magiër Mandrahinasha, waarbij de problemen zich op lijken te stapelen. Zijn reizen leiden hem langs verschillende plekken en overal lijkt een wolf met haar jongen een belangrijke rol te spelen.

Op het eerste gezicht lijkt Zam de fikser een fantastisch verhaal te worden. Echter heeft dit boek mij niet geheel overtuigd. Vanaf de eerste bladzijde word je in het diepe gegooid en heb je geen idee waar het over gaat. Er komt daarna ook een stroom van informatie op je af waarmee je niet weet wat te doen. Hoe meer je leest over Zam, hoe begrijpelijker het wordt. Dit zorgt er wel voor dat je niet gelijk in het verhaal gesleurd wordt en op elk moment je aandacht bij het lezen moet houden. Daardoor leest het niet erg prettig. Het verhaal speelt zich af in het verleden en het heden, maar er zit geen duidelijkheid in wanneer dit wisselt. Hierdoor raak je als lezer af en toe de draad kwijt.

Maar dit betekent niet dat dit een slecht boek is. Dat zeker niet. Later in het verhaal zijn de verschillende verhaallijnen beter uit elkaar te houden en kun je er meer van genieten. De schrijfstijl van Peter Schaap kan voor sommige mensen wat wennen zijn, maar eenmaal gewend is het een fijn en spannend boek om te lezen. Ik geef Zam de fikser 3 sterren.

Vector

★★★
zam de fikserTitel: Zam de fikser | Auteur: Peter Schaap | Uitgeverij: Zilverspoor | Categorie: fantasy | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 468 pagina’s | ISBN13: 9789463084413 | Verkrijgbaar sinds: mei 2022 | Recensent: Chantal Hutchison | Datum recensie: 23-06-2022 | Prijs: € 27,50  | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.