Elke familie heeft een verhaal


Elke familie heeft een verhaalOver de erfelijkheid van liefde en verdriet

Julia Samuel is psychotherapeut, woont in Londen en is gespecialiseerd in rouw en verlies. Ze werkt zowel in het ziekenhuis als vanuit haar eigen praktijk. Ze begeleidt veel mensen individueel en zeker ook in gezinsverband. Vanuit haar eigen ervaring heeft ze Elke familie heeft een verhaal geschreven. Wat ze namelijk steeds vaker tegenkwam, is dat mensen voor een groot gedeelte bepaald worden door de familie waaruit ze voorkomen en dat die afkomst heel veel invloed had op de gezondheid en het welbevinden van de mens.

In Elke familie heeft een verhaal legt ze kort uit, wat haar inzichten zijn en haar bevindingen staaft ze door de verhalen te vertellen van acht verschillende families. Aan de hand daarvan krijgen we een duidelijk beeld hoe de ervaringen die we in ons gezin hebben gehad van invloed zijn op ons latere functioneren. Maar niet alleen het gezin is bepalend, ook grootouders, kinderen en kleinkinderen zetten hun stempel op het familiegeluk. Samuel laat duidelijk zien dat frustraties bij een grootouder bijvoorbeeld doorgegeven kunnen worden aan ouders en die weer aan hun kinderen. Door gesprekken aan te gaan met ieder lid van een familie, individueel of samen, komt er meer begrip voor de onderlinge samenhang en de pijn die elk onuitgesproken met zich meedraagt. Hoe meer er uitgesproken wordt en gedeeld, hoe meer de liefde die haast altijd wel aanwezig is, kan gaan stromen.

Op empathische wijze verdiept de auteur zich in de verschillende persoonlijkheden, altijd met veel respect en zonder oordeel. De families die ‘hun verhaal’ mogen vertellen, komen met heel verschillende problemen. Er zijn o.a. situaties van echtscheiding, traumatische gebeurtenissen, adoptie, verlies van geliefden. Haar eigen kwetsbaarheid laat ze ook zien, ze wordt regelmatig geraakt door de diepgaande problematiek van de families. Ook laat ze zien dat het perfecte gezin niet bestaat, maar dat er door begrip en acceptatie veel heling mogelijk is. De liefde kan weer gaan stromen.

Julia Samuel besluit haar boek met een conclusie, waarin ze laat zien dat haar cliënten door het uitspreken van hun pijn en verdriet blijvende veranderingen in hun leven konden bewerkstelligen. Daarna geeft ze nog twaalf toetsstenen die iedereen kan hanteren om in de eigen familie handvatten te hebben om het welzijn te bevorderen. Ook de twee aanvullende vragenlijsten kunnen hierbij tot steun zijn.

De acht verhalen lezen heel prettig door alle persoonlijke inbreng, de schrijfstijl is dan ook heel toegankelijk. Moeilijke begrippen worden duidelijk verklaard. Voor iedereen die wel eens strubbelingen voelt in zijn gezin of pijnlijke familiekwesties herkent, kan dit boek de helpende hand bieden om inzicht te krijgen in familiepatronen. Herkennen, erkennen en accepteren van dat wat er speelt, kan leiden tot heling. Begrip, inzicht en durven uitspreken van de pijn vormen de basis van een gelukkig leven.

Uitgeverij Balans logo

★★★★
Elke familie heeft een verhaalTitel: Elke familie heeft een verhaal | Auteur: Julia Samuel | Uitgeverij Balans | Categorie: Mens en maatschappij | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 352 pagina’s | ISBN13: 9789463822251 | Verkrijgbaar sinds: mei 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-07-2022 | Prijs: € 23,99, e-book € 11,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.