Voordat alles beter werd


Voordat alles beter werdIntrigerend verhaal

Rosemarijn Milo heeft wederom een zeer origineel verhaal geschreven. Het boek is samengesteld uit brieven, dagboekfragmenten en heel veel letterlijk zo gevoerde gesprekken. Vier personen, te weten Floor, Lisette, Paul en Stefan, besluiten om samen een huis te zoeken in Amsterdam. Hun opzet is om als homo’s en lesbiennes de vooroordelen te omzeilen, zodat het voor de buitenwereld lijkt alsof er twee getrouwde stellen samen een huis bezitten en er wonen. Voor de wet bestaan de koppels Lisette en Stefan naast Floor en Paul. Dat lijkt in eerste instantie een geweldige oplossing, maar onvoorziene problemen maken het lastig om deze façade overeind te houden.

Voordat alles beter werd speelt zich af in de jaren ‘90 van de 20e eeuw. De tijd waarin aids de grote bedreiging vormde en discriminatie van homostellen niet van de lucht was. De verdere thema’s die in het boek voorkomen, zijn o.a. kindermisbruik, abortus, rouw. Nog altijd behoorlijk actueel. Het homohuwelijk werd in die tijd legaal en ook dat is onderdeel van het verhaal.

De schrijfstijl van de auteur is net als in haar eerdere boeken zeer aangenaam. Het verhaal leest heel vlot weg, terwijl je aandacht gevangen blijft om te weten of deze geforceerde constructie standhoudt. Wat ook bijzonder is, zijn de autobiografische elementen die in het boek verwerkt zijn. De persoon Paul is gebaseerd op de broer van de auteur, die al in 1991 op 39-jarige leeftijd overleed. Verscheidene dingen in het verhaal herinneren aan hem. De twee vrouwen, Floor en Lisette, hebben allebei een baan die Rosemarijn Milo typeren. Aanvankelijk dacht zij celliste te worden, maar ze werd later advocaat en rechter.

Voordat alles beter werd is een aangrijpend verhaal, dat op een luchtige toon geschreven is, maar tussen de regels door voel je de strijd die homostellen moeten voeren en de pijn die daarmee gepaard gaat. Ook al speelt verhaal zich af op het eind van de vorige eeuw, het voelt nog als zeer actueel, hoewel het taalgebruik soms laat zien dat de omgangsvormen enigszins afwijken van die in deze tijd.

Rosemarijn Milo heeft weer een bijzonder origineel boek aan haar oeuvre toegevoegd met een aangrijpend en actueel thema. Een roman waarin ze er weer in geslaagd is persoonlijke elementen op een intrigerende manier te beschrijven. Hopelijk kunnen we nog veel meer van haar hand verwachten.

Vector

★★★★
Voordat alles beter werdTitel: Voordat alles beter werd | Auteur: Rosemarijn Milo | Uitgeverij: U2pi | Categorie: literaire romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 286 pagina’s | ISBN13: 9789493240940 |  Verkrijgbaar sinds: april 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 18-07-2022 | Prijs: €20,- e-book €10,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.