Zonder schuld


zonder schuldSpel van goed en kwaad

Zonder schuld is het eerste deel uit de Hazel Kramer serie van Dana Smit, het is tevens een debuut. De auteur Dana Smit is een veelzijdig persoon. Ze heeft een opleiding gevolgd in criminologie en forensische psychologie en heeft tien jaar bij de Londense politie gewerkt als detective. Daarnaast heeft ze een rol gehad in een serie op BBC1 en is ze model.

Zonder schuld begint met een spannende proloog, een vooruitblik op wat er komen gaat, maar waar je absoluut nog geen inzicht in hebt. Daarna begint het eigenlijke verhaal. Hazel Kramer wordt door Adam Palmer gevraagd om als profiler te assisteren bij een ingewikkelde moordzaak, waarbij een vrouwelijk slachtoffer dood gevonden is bedekt door een lading afval, waardoor het lastig is om sporen te achterhalen. Hazel herkent hierin een eerdere zaak die behandeld is door de arrogante advocaat Julius Bell. Ze roept zijn hulp in. Deze stemt toe op voorwaarde dat hij bij de zaak betrokken blijft.

Zo zijn er drie mensen op zoek naar de moordenaar, ieder vanuit zijn of haar eigen expertise. Hazel merkt al snel dat geen van de andere twee de hele waarheid vertelt. Als ze dan ook nog zelf twee dagen uit haar geheugen kwijtraakt, weet ze niet wie ze kan vertrouwen. Ze wordt heen en weer geslingerd in haar wantrouwen tussen de verschillende personen. En de lezer wordt hier uiteraard in meegenomen. Als er een volgende identiek lijkende moord begaan wordt, gaat de tijd dringen.

Zonder schuld is geschreven vanuit twee perspectieven, dat van Hazel en dat van Julius, beide in de ik-vorm. Als het perspectief wisselt, worden we een stukje terug in de tijd geplaatst, zodat de gebeurtenis vanuit beide personages verteld wordt. En toch word je als lezer steeds weer op het verkeerde been gezet. Dat zorgt ervoor dat je door wilt lezen om te achterhalen wie te vertrouwen is en wie niet en wie uiteindelijk de dader is in deze moordzaken.

De schrijfstijl van Dana Smit is vlot, je leest het boek achter elkaar uit, zeker als je van psychologische spelletjes houdt. De spanning in dit boek komt wat langzaam op gang. Pas in het laatste gedeelte is de term thriller van toepassing. De inkijkjes die je krijgt in de gedachtegangen van de drie hoofdpersonen, zorgen wel voor psychologische spanning. Er blijven wel veel vragen over aan het eind over deze drie personages.

Zonder schuld is een veelbelovend debuut. Het is wel even wachten tot 2023 voor het tweede deel in deze serie uitkomt. Hopelijk worden er dan meerdere tipjes van de sluier opgelicht over Hazel, Julius en Adam. Tot nu toe blijven ze behoorlijk mysterieus. Dana Smit heeft ons nieuwsgierig gemaakt met haar debuut naar het tweede deel.

ambo

★★★★
zonder schuldTitel: Zonder schuld | Leesfragment | Auteur: Dana Smit | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Categorie: psychologische thriller | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | Ook te beluisteren via Storytel | 344 pagina’s | ISBN13: 9789026357114 | Verkrijgbaar sinds: mei 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 13-08-2022 | Prijs: €21,99, e-book €12,99 en luisterboek €14,99 | Bestellen

Storytel header

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.