Bevrijd van dit leven


Bevrijd van dit levenZelfbeschikking rond de keuze voor levensbeëindiging

Wat een indrukwekkend boek is Bevrijd van dit leven! Auteur Jaska de Bree beschrijft hierin op eerlijke, integere wijze wat haar man Bauke Kappers overkwam en wat die gebeurtenis voor impact had op hun beider leven.

Bauke Kappers was televisieregisseur van onder andere Jules Unlimited, Twaalf steden dertien ongelukken en Twee meter sessies. In 2002, als hij 50 jaar oud is, krijgt hij een beroerte met als blijvende restschade een eenzijdige verlamming. In zijn jeugd had hij al polio gehad en enige jaren voordat hij de beroerte kreeg, werd de diagnose postpoliosyndroom gesteld. Dat leverde hem al veel nadelige gevolgen op en met de beroerte erbij werd het leven steeds beperkter. Toen na enige tijd ook nog epilepsie optrad, werd Bauke, maar zeker ook Jaska met de neus op de beperkingen gedrukt.

Het leven werd zwaar, bij alle dagelijkse dingen was hulp nodig. Wel kon hij, met de nodige aanpassingen, na een tijdje zijn liefde voor koken weer oppakken, wat tevens een verlichting voor Jaska betekende. Met hulp van vrienden en bekenden werd zoveel mogelijk getracht het leven leefbaar te houden. Tot Bauke uiteindelijk aangaf moegestreden te zijn, geen puf meer te hebben: hij was totaal op. Als zijn enige uitweg zag hij de verlossing van euthanasie.

Het traject dat daarvoor bewandeld moest worden, is heel indringend beschreven. De tegenwerking, het onbegrip, alles heeft zijn plaats gekregen in het boek. Op openhartige en emotionele wijze beschrijft Jaska de strijd die gevoerd moest worden. Wat vooral bewondering oproept, is de liefde die zij voelt voor haar man. Ze kan zijn zijn keuze aanvaarden uit respect voor hem.

Bevrijd van dit leven is een heftig en eerlijk verhaal. Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel De ramp wordt de periode vanaf de beroerte beschreven. In deel twee, Verlossing, wordt beschreven welk pad afgelegd moest worden om de reis aan te vangen die hem van deze strijd zou verlossen. In het laatste deel, Nieuw begin, beschrijft ze haar ‘ontwaken’, het weten dat de dood alleen maar een doorgangspoort is naar een ander bestaan en niet het einde. Dit ‘ontwaken’ heeft haar geholpen om de laatste wil van haar man te respecteren, om te rouwen en haar leven weer op te pakken. Het is een heel openhartig en ontroerend gedeelte voor wie ervoor openstaat.

Bevrijd van dit leven is een boek dat je vastpakt en je niet meer loslaat. Het is niet alleen een zwaar boek, hoewel het onderwerp dat wel doet vermoeden. Met de nodige dosis humor verluchtigt ze de tekst, zodat je met een lach en een traan gekluisterd blijft aan dit verhaal. Het boek is ook een hart onder de riem voor diegenen die in een soortgelijke situatie zitten. Wat vooral raakt, is de openhartigheid waarmee het boek geschreven is. Het is moedig om dit verhaal aan het papier toe te vertrouwen, mee te lezen met de onmacht, de worsteling, het respect voor de keuze van Bauke en ook het doorzettingsvermogen van beiden om hun leven nog inhoud te geven.

De waardering voor Bevrijd van dit leven, een zeer toepasselijke titel, is niet in sterren uit te drukken. Het maximale van vijf is veel te weinig voor dit intrigerende en bewonderenswaardige verhaal. Met heel veel dank aan schrijfster Jaska de Bree voor haar dappere toegankelijke verhaal, waarmee ze velen van ons kan raken en steun geven!

Obelisk nieuw

★★★★★
Bevrijd van dit levenTitel: Bevrijd van dit leven | Auteur: Jaska de Bree | Uitgeverij: Obelisk Boeken | Categorie: Algemene psychologie | Verkrijgbaar als paperback | 349 pagina’s | ISBN13: 9789464610222 | Verkrijgbaar sinds: april 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 22-08-2022 | Prijs: €23,99 | Bestellen

Tip: Koop dit boek rechtsreeks via de uitgever.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.