De dood van Europa


De dood van EuropaEen politiek steekspel, geheime diensten en een oude vijand

Als het antisemitisme zich opnieuw roert in Duitsland en tijdens een ontspoorde demonstratie de ouders van Miriam Adler worden gedood, wordt onbedoeld een serie van gebeurtenissen in werking gezet die Europa voorgoed zal veranderen.

De gevolgen worden pas merkbaar als Nederland en Duitsland jaren later meerdere terroristische aanslagen te verwerken krijgen, die worden opgeëist door Boko Haram. Een bewering die door verschillende (geheime) diensten in twijfel wordt getrokken.

“Niemand heeft ooit gevraagd wat daarmee wordt bedoeld, toch is het iedereen duidelijk dat het BlackOps betreft. Missies waar regeringen afstand van nemen en, als dat in hun straatje te pas komt, hun handen in onschuld wassen.”- Rolf Österberg

Het hoofd van de AIVD besluit voormalig militair Wolf en zijn bloedbroeders in te schakelen voor een zogenoemde BlackOps. Een opdracht die begint als een missie voor informatie, ontpopt zich al snel in een politiek mijnenveld.

De dood van Europa is alweer de zevende thriller van Rolf Österberg, die zelf een aantal jaar heeft doorgebracht bij het Korps Commandotroepen en schrijft onder een pseudoniem.

Voornoemde feiten over de auteur vind ik toch altijd wel een beetje bijdragen aan de spanning in zijn thrillers en de geloofwaardigheid ervan. En dat is toch een mooi extraatje bij deze boeken, die je ook zonder die wetenschap al behoorlijk op het puntje van je stoel zetten.

De dood van Europa is geschreven met een geraffineerde complexiteit, die echt je volle aandacht vraagt. Dit wil niet zeggen dat het verhaal moeilijk te volgen is, het betekent enkel dat je goed bij de les moet blijven. Maar ondanks de uitgebreide materie en een veelvoud aan verhaallijnen, houdt Rolf Österberg het geheel begrijpelijk en behapbaar en laat hij alles logisch en natuurlijk samenkomen.

De auteur plaatst de gebeurtenissen in zijn verhaal tegen een achtergrond van grote politieke onrust in zowel Duitsland als Nederland en hij laat de verschillende partijen daar handig op inspelen en gebruik van maken. Op intrigerende wijze legt hij de diverse kanten van het verhaal vast en geeft daarbij personages op alle vlakken van het speelveld het woord. Dit creëert niet zozeer begrip voor de daders, maar zorgt binnen het verhaal wel voor duidelijkheid en inzicht.

Met De dood van Europa schetst Rolf Österberg een beeld van Europa dat angstaanjagend realistisch overkomt en daardoor beklemmend voorstelbaar aanvoelt. Deze auteur weet hoe hij actie, politieke spelletjes en geheime operaties moet laten samenkomen en doet dat met een thriller die overtuigt en boeit. De dood van Europa krijgt 4.5 sterren van mij.

celtica

★★★★
De dood van EuropaTitel: De dood van Europa | Auteur: Rolf Österberg | Uitgeverij: Celtica Publishing | Categorie: Thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 586 pagina’s | ISBN13: 9789493158481 | Verkrijgbaar sinds: juli 2022 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 31-08-2022 | Prijs: €23,95 en e-book €9,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.