De laatste zeppelin


De laatste zeppelinNa ‘Winteruren’ situeert het tweede boek van Filip Bastien zich opnieuw in het Meetjesland en meer bepaald in de bruisende provinciestad Eeklo.

De laatste zeppelin is gebaseerd op waargebeurde feiten waar de auteur zijn vader André Bastien samen met andere echt bestaande familieleden, kennissen en vrienden in opvoert en vanuit dit perspectief een leuk verhaal heeft kunnen distilleren. Uiteraard voegt de auteur aan zijn verhaal gefingeerde personages en – eigen aan hem – persiflages toe.
We spreken 1943 en André Bastien baat samen met zijn broers de bekende filmzaal Luxor uit. In deze cinema kon de grootvader van André restanten van een zeppelin, waaronder de cabine ervan, opslaan. De Duitse bezetters waaronder luitenant Blutwurst en vele soldaten zakken geregeld af om van Duitstalige films zoals ‘Gisella, de heldin van Stalingrad’, te komen genieten.

Wanneer op een dag langs de spoorlijn het onthoofde lijk van een Duitse sergeant wordt gevonden, leiden alle sporen naar de filmzaal en naar de broers Bastien. Welk aandeel hebben zij in dit feit? Kunnen zij uit de handen van de op wraak beluste luitenant Blutwurst blijven?

Filip Bastien zich heeft in zijn nieuwe werk volledig kunnen uitleven door heel wat grappige, beklijvende, rare, hilarische en komische taferelen neer te schrijven, wat dit boek mijns inziens tot een heel atypisch boek maakt. Daarnaast is ‘De laatste zeppelin’ een boek met heel wat stijlgenres, gaande van een thriller over een historische roman naar een semi-autobiografisch boek, met een grove korrel zout en heel wat humor en kolder beschreven, tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en de belevenissen en ontberingen van de hoofdpersonages en de bevolking in Eeklo.

De auteur wist mij meteen mee te nemen in het verhaal. Zijn originele luchtige schrijfstijl, zijn specifieke droge humor, de vele onderhoudende dialogen, het hoge persiflagegehalte waren aanleiding om dit boek heel moeilijk weg te leggen. Heel vaak wist de auteur een glimlach en zelfs een schaterlach bij mij los te maken.

Het boek leest als een filmscript en mensen uit en rond Eeklo zullen zich moeiteloos kunnen inleven en onmiddellijk weten waar een tafereel zich situeert. Los hiervan blijft het voor iedereen een vlot leesbaar boek waarvoor enige kennis van Eeklo niet nodig is.

Het boek geeft een mooi tijdsbeeld over de personages en over Eeklo mede door de vele persoonlijke foto’s die het boek opsmukken.

De laatste Zeppelin is een historisch verhaal met een serieuze twist, doorspekt met humor en absurditeiten, maar dat maakt het tot een heel aantrekkelijk en vermakelijk boek dat ik persoonlijk aan iedere Meetjeslander en Eeklonaar in het bijzonder kan aanraden.

Leuk en interessant vond ik vooraan in het boek de lijst van personages en achteraan in het boek de wist-je-datjes over de eerste luchtballon gevolgd door een nawoord met extra duiding.

Dit ludieke boek waardeer ik om zijn originaliteit, zijn waanzinnige beschrijvingen en gebeurtenissen en tot slot voor de vlotte schrijfstijl graag met vijf sterren.

Phoenix Books

★★★★★
De laatste zeppelinTitel: De laatste zeppelin | Auteur: Filip Bastien | Uitgeverij: Phoenix Books | Categorie: Historische romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 206 pagina’s | ISBN13: 9789083202884 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 03-09-2022 | Prijs: €18,95 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.