Parabellum


ParabellumSpannend debuut

Dominique Berghmans woont in Herent en werkt als docent Frans aan de lerarenopleiding in Heverlee. Bovendien studeerde ze Romaanse Filologie, is ze getrouwd en heeft ze drie kinderen. Als geen ander kent zij de onderwijswereld waarin deze misdaadroman zich voor een groot gedeelte afspeelt. De rest van het verhaal is weggelegd voor het onderzoeksteam van de politie in Leuven dat belast is met het onderzoek naar de moorden die plaatsgevonden hebben in Heverlee.

De lerarenopleiding is druk bezig met de komende fusie, als de onderdirecteur op gewelddadige manier vermoord wordt. De politie zoekt in de onderwijswereld, maar vindt geen enkel aanknopingspunt. Enige tijd later wordt een tweede moord gepleegd, de politie zit met de handen in het haar. Is er sprake van een verband tussen de twee moorden? En heeft de volgende moord er ook iets mee te maken? Van Dale en Falcone behoren tot het onderzoeksteam, zij spelen in het verhaal een cruciale rol. Ook een stukje van hun privéleven komt langs, wat het verhaal persoonlijker en interessanter maakt.

Parabellum is een zoektocht naar de dader, terwijl het moorden doorgaat. Het lijkt een hopeloze zaak, de politie tast in het duister en de druk om deze zaken op te lossen neemt toe. Al in het eerste hoofdstuk dat in juni speelt, overlijdt de directeur van de lerarenopleiding. Dan maken we een sprong in de tijd naar half december. In een week tijd volgt de rest van het verhaal dat eindigt op Eerste Kerstdag. In die laatste week gebeurt er heel veel en wordt uiteindelijk de dader gevonden, wat nog bemoeilijkt wordt door de extreem slechte weersomstandigheden. Bovendien worden we nog getrakteerd op een onverwachte afloop, die toch wel naar een volgend deel doet uitzien.

Parabellum kent een vlotte schrijfstijl. Het taalgebruik is, hoe verder je komt in het boek, steeds meer doorspekt met Vlaamse woorden en uitdrukkingen, wat af en toe voor de Nederlandse lezer voor enige verwarring zorgt. De spanning is aanwezig vanaf het begin en de plot zit prima in elkaar, wat ervoor zorgt dat je door blijft lezen om de uiteindelijke dader te leren kennen. Er komen aardig wat personages voor in Parabellum, maar hoe verder je komt in het boek, hoe meer duidelijk wordt met wie je te maken hebt. Je leert de hoofdpersonen goed kennen en daarom vraagt het boek om een vervolg zodat je op de hoogte blijft van hun wel en wee.

Parabellum is een spannend debuut dat nieuwsgierig maakt naar een tweede deel.

Vector

★★★
ParabellumTitel: Parabellum | Auteur: Dominique Berghmans | Uitgeverij: Boekscout | Categorie: misdaadromans | Verkrijgbaar als paperback | 274 pagina’s | ISBN13: 9789464504583 | Verkrijgbaar sinds: juli 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 9-9-2022 | Prijs: €21,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.