Terug naar Insulinde


Terug naar InsulindeIntrigerende historische roman

Elle van Rijn is actrice en schrijfster van diverse genres, waaronder columns, series, films en romans. Met Terug naar Insulinde heeft ze een waar juweeltje afgeleverd! Om dit boek te kunnen schrijven heeft ze een gedegen studie gemaakt van het leven in Nederlands-Indië, het verblijf in de kampen en de overtochten van en naar Nederland. Deze roman is gebaseerd op het leven van Mary Hens met wie ze een goede band opbouwde. Ze las haar dagboeken, brieven, zag foto’s en voerde vele gesprekken met Mary zelf. Het boek geeft een geromantiseerde versie weer van het leven van Mary Hens, in het boek Rosa genoemd, die wel gebaseerd is op de realiteit.

Terug naar Insulinde is een intrigerende roman over de periode tijdens WO II in Nederlands-Indië. Rosa groeit op in voorspoed en wanneer haar ouders uit elkaar gaan, blijft ze achter bij een tante. Haar moeder keert later terug met een nieuwe liefde en samen krijgen ze nog een dochtertje. Rosa had al een oudere zus en een jongere broer. Het gezin maakt moeilijke tijden door, zeker als de oorlog uitbreekt. Hun vrijheid wordt steeds verder aan banden gelegd en na enige tijd belanden ze in een interneringskamp waar de wrede praktijken van de Japanners het voor het zeggen hebben. Ze heeft liefde opgevat voor John, die piloot wordt en daardoor weer uit haar leven verdwijnt. Maar de liefde voor hem houdt haar op de been en ze blijft hopen op een liefdevolle vereniging na de oorlog.

Het is duidelijk dat Elle van Rijn zich goed verdiept heeft in het leven in Nederlands-Indië. Ze beschrijft hoe Rosa geconfronteerd werd met het verschil in afkomst en hoe dit later na de bevrijding opnieuw een grote rol speelde. Ook de periode in de kampen wordt op een realistische manier beschreven. De sadistische gruwelijkheden en de ontberingen, de honger, de afnemende gezondheid door vervuiling en verzwakking maken diepe indruk. Maar wat vooral naar voren komt, is de moed die Rosa toont om het leven voor zichzelf, maar vooral voor anderen, leefbaarder te houden.

Terug naar Insulinde boeit vanaf het begin en blijft de aandacht gevangen houden. Wat een intrigerende roman heeft Elle van Rijn geschreven over de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Nederlands-Indië. Door de gruwelijkheden van WO II waarin Nederland zich bevond, is er te weinig aandacht geweest voor de ontberingen die zich daar voordeden. Maar de auteur heeft met deze roman weer een gedeelte onder de aandacht gebracht.

Het leven van Rosa speelde zich af op Java. De kaart van dit eiland wordt voor in het boek afgebeeld en laat de verschillende locaties zien die in het verhaal voorkomen. Achter in het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen, die als naslagwerk tijdens het lezen erg handig is. Ook de gebruikte bronnen zijn vermeld. Terug naar Insulinde is een echte aanrader om ook deze periode uit de geschiedenis van Nederland niet in de vergetelheid te laten raken. Alle benefits voor Elle van Rijn!!!

★★★★★
Terug naar InsulindeTitel: Terug naar Insulinde | Auteur: Elle van Rijn | Uitgeverij: Hollands Diep | Categorie: Historische romans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 336 pagina’s | ISBN13: 9789048864522 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 22-09-2022 | Prijs: € 22,99, e-book € 12,99 | Bestellen

Hollands Diep logo

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.