Opa Goochel


Opa goochelFijn boek dat dementie begrijpelijk(er) maakt voor kinderen.

De opa van Roem was ooit een bekende goochelaar en Roem is daar maar wat trots op. Hij heeft dan ook een grote wens: hij wil net zo’n goede goochelaar worden als zijn opa. Roem wordt bijna elf, maar volgens zijn opa is dat nog altijd te jong om de goochelaarsgeheimen die hij in een kluis heeft bewaard, aan zijn kleinzoon door te geven. Maar dan blijkt dat opa steeds vergeetachtiger aan het worden is. Hoe egoïstisch het ook klinkt, maar Roem maakt zich grote zorgen, niet alleen om zijn opa’s gezondheid, maar vooral ook omdat hij nu misschien nooit achter de goochelgeheimen van zijn opa zal komen.

Opa Goochel is een liefdevol verhaal over de relatie tussen een sympathieke opa en zijn minstens net zo sympathieke kleinzoon. Een fijn leesverhaal voor jonge lezers die al goed zelfstandig kunnen lezen, over goochelen, vriendschap, prille liefdes en dementie.

De illustratie op de cover is het knappe werk van illustrator Mayon Middeljans. Ook in het boek zijn er een aantal kleine illustraties van haar te bewonderen. Wat mij betreft hadden er veel meer (kleur-)illustraties in het boek opgenomen mogen worden. Hierdoor zou het verhaal nog meer tot leven zijn gekomen.

Het boek Opa Goochel is geschreven door Yvonne Deinert (Amsterdam, 1965). Zij is werkzaam als programmamanager in de zorg. In 2014 bracht Yvonne via uitgeverij LetterRijn haar eerste boek uit, een Young Adult boek met de titel Het midden van nergens. Twee jaar later verscheen van haar hand het boek Rauw.

Tijdens haar werk in de zorg maakte ze de gevolgen van dementie van dichtbij mee, wat haar inspiratie werd voor het jeugdboek Opa Goochel. Hoewel het boek voornamelijk over goochelen lijkt te gaan, is dementie de rode draad in het geheel. De problematiek waar familie en vrienden en de dementerende zelf tegenaan lopen, is op een verfijnde wijze verwerkt in het (over het algemeen) vermakelijke verhaal over een jongen die op zoek is naar roem.

★★★★
Opa goochelTitel: Opa Goochel | Leesfragment | Auteur: Yvonne Deinert | Illustrator: Mayon Middeljans | Uitgeverij Neckar | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 184 pagina’s | ISBN13: 9789493192492 | Verkrijgbaar sinds: 16-09-2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 13-10-2022 | Prijs: hardcover €17,- en e-book €6,99 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna

Neckar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.