Iedereen liegt


Iedereen liegtGeheimen en leugens

De titel Iedereen liegt is bijzonder goed gekozen. Ieder personage in het boek heeft zo zijn of haar verborgen agenda, waardoor het lange tijd onduidelijk blijft hoe de ware toedracht plaats heeft gevonden.

Het samengestelde gezin van Maria Foukara is erg gelukkig. Maria is met haar zoon Vincent, die het syndroom van Down heeft, gaan samenwonen met de arts Samir (oorspronkelijk afkomstig uit Marokko) en zijn tienerdochter Yasmin. Maar dat geluk wordt wreed verstoord, als in een nacht in december Yasmin spoorloos verdwijnt. Er wordt aan zelfmoord gedacht, maar haar lichaam wordt nooit gevonden. De politie doet gedegen onderzoek naar de zaak, maar komt geen stap verder.

Dan wordt Samir gearresteerd, hij wordt verdacht van de moord op zijn dochter met als reden eerwraak. Yasmin had een relatie met een Zweedse jongen, waarmee Samir niet erg blij was. Getuigen vertellen bovendien dat er sprake was van huiselijk geweld tussen vader en dochter en zelfs wordt er getwijfeld of bij het auto-ongeluk waarbij Yasmins moeder en zusje om het leven kwamen, sprake van opzet is geweest.

Dat verhaal speelt zich af in het jaar 2000. Maar een andere tijdlijn vindt 20 jaar later plaats. Dan is er sprake van de cold case die nooit opgelost is, maar die door een gevonden lichaam toch weer actueel wordt. Door te verspringen van de ene tijd in de andere en ook vanuit verschillende gezichtspunten het verhaal te beleven, krijg je als lezer een goed inzicht in wat er werkelijk gebeurd is. Vooral het perspectief vanuit Vincent weet erg te imponeren. Knap is het om de belevingswereld vanuit een jongen met het syndroom van Down te beschrijven.

Het boek is niet een echte thriller, het is meer een zoektocht naar de waarheid, waarbij ieder personage wel iets te verbergen heeft. Telkens word je als lezer op het verkeerde been gezet en langzamerhand kom je achter de waarheid. Dan blijkt hoe iedereen zijn eigen agenda had en dingen verzweeg die achteraf van wezenlijk belang bleken te zijn. De uiteindelijke plot is verrassend. Iedereen liegt boeit van het begin tot het eind. Je blijft lezen om de beweegredenen van de personages te achterhalen. En dat wordt nog bevorderd door de prettige schrijfstijl van Camilla Grebe. Zij is in staat een verhaal neer te schrijven dat de aandacht gevangen houdt.

Iedereen liegt is een thriller met een inkijkje in de hoofden van de personen. Een psychologisch geduid verhaal met verschillende thema’s als huiselijk geweld, racisme, zelfmoord of moord. Echt een aanrader voor een liefhebber van spanning die gecreëerd wordt door de zoektocht naar de waarheid, de verschillende plottwists, de psychologie achter de personen en vooral de belevingswereld van de tienjarige Vincent met het syndroom van Down.

Tip: van dezelfde auteur: De schimmenjager.

★★★★★
Iedereen liegtTitel: Iedereen liegt | Auteur: Camilla Grebe | Uitgeverij Cargo | Categorie: Scandinavische thrillers | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 430 pagina’s | ISBN13: 9789403182513 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 14-10-2022 | Prijs: € 22,99 , e-book € 13,99 | Online te bestellen bij: Bol.com, Bookspot en Bruna.

Cargo

de beste tweedehands thrillers vind je bij boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.