Opa en de walnoot


Opa en de walnootDe kringloop van het leven in een notendop

In dit rijk geïllustreerde prentenboek maak je kennis met het meisje Emilia. Zij woont samen met haar moeder en opa in één huis. Op een dag krijgt ze van haar opa een walnoot. Hij vertelt haar over zijn geschiedenis. Hoe hij met zijn familie moest emigreren. Hoe hij de wereld over reisde en uiteindelijk terechtkwam op de plek waar ze nu waren. Hij toonde Emilia de boom in de tuin en legde haar uit hoe haar noot ook uit kan groeien tot zo’n prachtige boom. Naast opa’s boom staat de boom van haar moeder en… (zo vertelt opa) met wat tijd en geduld kan Emilia’s noot ook een boom worden. Dan komt opa te overlijden. Emilia vindt troost bij zijn boom en beseft dat opa altijd een deel van haar (en de boom) zal blijven.

Dit mooi vormgegeven prentenboek is geschreven door de Amerikaanse schrijfster Ammi-Joan Paquette. Zij schrijft naast prentenboeken ook jeugdromans. Opa en de walnoot is haar nieuwste werk. Het illustreren van het boek liet ze over aan Felicita Sala. Haar treffende tekeningen tref je onder andere ook aan in de prentenboeken Een huis vol lekkers en Een tuin vol lekkers.

Het verhaal is aandoenlijk en leerzaam tegelijk, over de vergankelijkheid van het leven en verbondenheid. Opa en de walnoot bevat weinig tekst en eigenlijk vertellen vooral de illustraties het verhaal. Aanrader voor natuurliefhebbers en wanneer je als ouder (of docent) overlijden en rouw bespreekbaar wilt maken. Past eveneens bij het thema Gi-Ga Groen van De Kinderboekenweek 2022.

★★★★
Opa en de walnootTitel: Opa en de walnoot | Auteur: Ammi-Joan Paquette | Illustrator: Felicita Sala | Standaard uitgeverij – Davidsfonds-Infodok | Categorie: prentenboeken, familie | Thema: afscheid, levensloop, rouwverwerking, natuur, emigratie  | Leeftijd: 4-6 jaar | Verkrijgbaar als: hardcover | 48 pagina’s | ISBN13: 9789002277429 | Verkrijgbaar sinds: 11 oktober 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 19-10-2022 | Prijs: €16,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna

standaard logo nieuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.