Het meisje dat door niemand werd gezien


Het meisje dat door niemand werd gezienDe dertienjarige Puja woont met haar ouders, twee broers en twee zussen in de sloppenwijk van de Zuid-Indische havenstad Thoothukudi.

Puja draagt dagelijks een hoofddoek, niet uit religieuze overtuiging, maar om een moedervlek op haar gezicht weg te stoppen. Deze moedervlek zorgt ervoor dat haar familie maar ook vreemden haar beschimpen. Op een dag besluit haar vader zijn dochters uit te huwelijken, maar voor Puja wordt geen geschikte huwelijkskandidaat gevonden. Puja houdt de eer aan zichzelf en vlucht weg naar Sri-Lanki om daar haar geluk te zoeken.

Dagelijks zit ze op het marktplein voor de imposante boeddhistische tempel in Colombo te bedelen. Wanneer ze meneer Gakpo ontmoet, zal haar leven een drastische wending maken.

Jeroen Franck schreef met Het meisje dat door niemand werd gezien een heel aangrijpend boek. Niet alleen geeft hij een pakkend beeld over sloppenwijken waar de mensen in povere levensomstandigheden leven, maar ook het standenverschil tussen meisjes en jongens gaat hij niet uit de weg. Meisjes worden o.a. in Indië als minderwaardig gezien en hebben het erg moeilijk om te overleven.

De auteur laat zien dat iedereen kwaliteiten heeft en dat een moedervlek ook mooi kan zijn. Hij probeert op een gevatte manier de lezer bij het verhaal te betrekken en dit boek kan ertoe bijdragen dat kinderen met elkaar omgaan ondanks lichamelijke beperkingen en elkaars verschillen leren aanvaarden en begrijpen.

Andere thema’s zoals kinderarbeid, ongelijkheid, uithuwelijken, adoptie, bedelen… kregen een plaats in het boek en bieden kansen aan de voorlezer/leerkracht om meer over deze onderwerpen uit te leggen, uit te diepen en bespreekbaar te maken.

Ondanks de zware onderwerpen is het verhaal luchtig geschreven. Het boek leest heel vlot weg en de auteur had ook ruimte voor wat humor.

De kleurrijke gedetailleerde illustraties van Janneke Ipenburg zijn een meerwaarde in dit boek. Zij geven een pakkend beeld bij en over het verhaal. Met deze prenten kan de voorlezer/leraar duiding geven bij het verhaal.

Zelf heb ik erg genoten van dit boek en heb het zelfs al herlezen. Het verhaal boeide mij en pakte mij volledig in.
Het boek toont aan dat je met heel weinig gelukkig kunt zijn en dat iedereen op zijn manier mooi is en gerespecteerd moet worden.

Het boek is mooi in hardcover vormgegeven met een mooie kleurrijke cover.

Het meisje dat door niemand werd gezien is een aanrader, niet enkel voor de doelgroep 9+ maar ik ben er ook van overtuigd dat volwassenen van dit boek kunnen genieten en leren.
Zelf zou ik dit boek aan 8+ durven voorlezen gezien de diversiteit in onze samenleving en ook omdat deze groep zeker openstaat voor duiding op een ‘speelse’ manier.

Voor de mooie vormgeving, het ontroerende karakter en de onderliggende boodschappen waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.

★★★★★
Het meisje dat door niemand werd gezienTitel: Het meisje dat door niemand werd gezien | Auteur: Jeroen Franck | Illustrator: Janneke Ipenburg | Uitgeverij Samsara | Categorie: jeugdboeken | Leeftijd 8 plus | Thema’s : kinderarbeid, ongelijkheid, uithuwelijken, adoptie, bedelen |  Verkrijgbaar als: hardcover | 51 pagina’s | ISBN13: 9789493301009 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 20-10-2022 | Prijs: €14,90 | Online te bestellen via Bol.com, bruna en Bruna.

Samsara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.